Nagyváradról 20 ezernél is több magyart hurcoltak el a vészkorszakban, a felszabadító csapatok pedig mindössze 120 zsidót találtak életben a városban. Nagy János a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: a magyar kultúra, a magyarság így egy olyan csapást szenvedett el 1944-ben, amelyet máig nem hevert ki Nagyvárad.

Mint felidézte, Trianon előtt a város lakóinak egyharmada magyar ajkú zsidó volt, akik magyar nyelven olvastak, a családi körben magyarul beszéltek. Ha kellett, életüket is adták a magyar hazáért az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, illetve az első világháború idején. 

Fotó: Nagy János közösségi oldala

- Amikor a szuverenitását elveszítő Magyarország hatóságainak segítségével a náci Németország a halálba küldte a nagyváradi zsidóságot, akkor tulajdonképpen magyar állampolgárokról, magyar nyelvű és kultúrájú polgárairól mondott le Magyarország – húzta alá az államtitkár. 

Fotó: Nagy János közösségi oldala

- Azért jöttünk Nagyváradra, hogy lerójuk kegyeletünket a soá áldozatai előtt, és kijelentsük: „Soha többé!” - zárta videóját Nagy János április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

A videó itt tekinthető meg: https://fb.watch/ru7YEhFD_C/

(kormany.hu)