A pénzügyminiszter kiemelte: az Óbudai Egyetem mára az ország egyik legnépszerűbb egyetemévé vált, több mint 12 ezer hallgatója van és országosan a 8. legkeresettebb felsőoktatási intézmény.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Kiváló teljesítményt, a gazdaságot is húzó korszakalkotó megoldásokat akkor várhatunk az egyetemeinktől, ha az elhivatott oktatók tudása megfelelő körülmények mellett találkozhat a fiatalok tehetségével. A kormány ezért tartotta fontosnak, hogy a felsőoktatási intézmények – az alapítványi struktúrán keresztül – nagyobb autonómiát kapjanak – emelte ki Varga Mihály. A tárcavezető a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány volt kuratóriumi elnökeként hozzátette: idén több mint 4100-an nyertek felvételt, amely minden korábbinál magasabb.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy az Óbudai Egyetem – a magyar felsőoktatási intézményekkel együtt – egyre feljebb jut a nemzetközi rangsorokon. A Times Higher Education rangsora szerint 2018-ban 7 magyar egyetem szerepelt a legjobb 1500 között, jelenlegi számuk már 10, az egyikük az Óbudai Egyetem. Ráadásul a legfeljebb 50 éves egyetemek számára ez utóbbi intézet külön rangsort is vezet, amelyen az Óbudai Egyetem máris a legjobb 400 között található, mindössze 13 évvel az alapítás után – fejtette ki a miniszter. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A kormány eredményesen kapcsolta össze a magyar egyetemeket a gazdaság vérkeringésével, együttműködési lehetőségeik, vállalati kapcsolataik megsokszorozódtak – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: ehhez a törekvéshez illeszkedik az Óbudai Egyetem részéről annak a kockázati tőkealapnak az elindítása, amely közvetlenül támogathatja az egyetemről kiinduló startupokat, spin-off vállalkozásokat.

(Pénzügyminisztérium)