Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amelynek célja megismertetni hazánk minőségi pálinkáit a belföldi és külföldi közönséggel. A fogyasztói trendeket követve idén kibővült a Program a Gin és Szeszes Ital Mustrával, így a pálinkák és törkölypálinkák mellett ginekkel, párlatokkal és likőrökkel is lehetett nevezni.

Fotó: Horváth Dorottya

A tárca 2019-ben hozta létre az Agrárminisztérium pálinkája címet, melyet idén is az üzleti kategóriában nevezett TOP Pálinkakiválóságok közül választottak ki.

A 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programban 21 gyártó 117 tétele mérettette meg magát. 96 pálinka, 9 gin, 6 likőr és 6 egyéb párlat volt a nevezett italok összetétele. A képzett pálinkaminősítőkből álló szakmai bizottság választotta ki idén is a díjazottakat. A nevezett tételek közül 48 pálinka kapott Pálinkakiválóság, és 16 TOP Pálinkakiválóság minősítést. A ginek, párlatok és likőrök közül 11 tétel arany, 6 pedig ezüst minősítést ért el.

Fotó: Horváth Dorottya

Az idei, 10 éves jubileumi évtől az Agrárminisztérium pálinkája mellett megválasztásra került a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája, illetve díjazták a legeredményesebb főzdét is.

A Legeredményesebb Pálinkafőzde idei díját az Árpád Pálinkaház kapta 4 TOP pálinkakiválóság, és 4 pálinkakiválóság minősítést elérve. A a Program története során az első Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája címet a Lunczer Pálinkaház Prémium Kajszibarack Pálinkája nyerte el. Ebben az évben a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkája díjat az 1 Csepp Pálinkaház Sárgabarack Aurum pálinkája kapta.

(AM Sajtóiroda)