Többféle technológiával készülnek oltóanyagok és mindegyik hatékony, megfelel a követelményeknek. Közel százéves hagyománya van a védőoltásnak, és eddig a történelemben csak biztonságos vakcinák voltak - hangsúlyozta Merkely Béla. Szerinte a technikai fejlődés a reakció gyorsaságát tudja javítani. 

-Az a cél, hogy ha kitör egy világjárvány, akkor ne legyen szükség évekre, vagy akár csak egy évre, hanem hónapokon belül ki tudjuk fejleszteni a hatékony védőoltást a vírusfertőzés ellen. Ennek a lehetőségét teremtik meg a legkorszerűbb technológiák, így például a hírvivő RNS típusú vakcinák, amilyen a Pfizer és a Moderna készítménye.  Amikor megismerjük a vírust, annak legfontosabb fehérjéit, akkor ezt lefordítjuk egy hírvivő RNS információjává, becsomagoljuk és bejuttatjuk a szervezetbe, ami ezt követően elindítja az immunizációt. Tömeges oltás esetén kialakul lakossági szinten a nyájimmunitás, így a járvány hónapokon belül megáll – fejtette ki a szakember.   

Ugyanakkor vannak régi nagyon bevált, hatékony vakcinatípusok is. A legelső oltások elölt, legyengített vírusokkal készültek, az oltóanyagok következő generációja pedig víruselemeknek más vírusokba beépítésével. A professzor fontosnak nevezte, hogy nem a gyártó országok alapján kell vizsgálni a különböző oltóanyagokat, hiszen a hatásmechanizmus a meghatározó, amivel védi a szervezetet a fertőzés ellen. Ismerünk nagyon hatékony nyugat-európai védőoltás, amely hasonlóan az orosz Szputnyikhoz egy adenovírusba csomagolja a Covid-19 nagyon fontos fehérjéinek minformációját.  Ezek a gyógyszergyárak együtt is dolgoznak a vakcinák fejlesztésén. 

Merkely Béla utalt arra is, hogy Kínában legalább ötfajta vakcina létezik, köztük a jól bevált, hosszú idő óta alkalmazott és ma is használatos elölt vírust tartalmazó. Ilyen technológián alapszik az influenza oltás is.   

A Semmelweis Egyetem rektorának elemzéséből tehát megállapítható, hogy a régi bevált és a legkorszerűbb technológiával gyártott oltóanyagok egyaránt hatékonyak és biztonságosak a járvány elleni védekezésben.  

 

(kormany.hu)