A köznevelési helyettes államtitkár erről 2024. február 1-én beszélt a Magyar Sport Házában, ahol a 2022/23-as tanév országos diákolimpiáin legeredményesebben szerepelt fővárosi iskolák diákjait, felkészítő tanáraikat, illetve a budapesti diákolimpiákon legaktívabb fővárosi általános és középiskolákat díjazta a Budapesti Diáksport Szövetség (BDSZ). Balatoni Katalin hozzátette: "A sport olyan egyéni teljesítményt igényel és olyan közösségi élményt ad, amely meghatározó része lesz az életünknek. Olyan támaszt nyújt, amelybe mindig tudunk kapaszkodni, amelyből mindig tudunk erőt meríteni, amikor különböző akadályokat le kell küzdenünk."
A helyettes államtitkár megköszönte a részvételt és gratulált a diákolimpiákon részt vett több mint 17 ezer diáknak, majd díjakat adott át Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség és Varga András, a BDSZ elnöke, valamint Hamar Pál, a Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete elnökének társaságában.
Elismerésben részesültek a diákolimpiák egyéni bajnokai, aranyérmes csapatai, valamint felkészítő tanáraik. Első alkalommal adták át a Budapest fiatal testnevelője díjat, amelyet Gebri Orsolya, a Kőbányai Harmat Általános Iskola tanára vehetett át. A 2022/23-as budapesti diákolimpiai versenyrendszerben legaktívabb általános iskola a Szárcsa Általános Iskola lett, megelőzve a XXI. kerületi Széchenyi István Általános Iskolát és a Vajda Péter Ének-Zenei Általános és Sportiskolát. A középiskolák között a Csanádi Árpád Sportiskola bizonyult a legaktívabbnak, amelyet sorrendben a Verebély László Technikum és a Toldy Ferenc Gimnázium követett. Az országos eredményességi rangsorban a fővárosi tanintézmények közül a legelőkelőbb helyen - ötödikként - a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola végzett.

(Belügyminisztérium/MTI)