Navracsics Tibor a Kőfesztet egy építkezés elemének nevezte. A szervezők egy olyan térségbe tervezték meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat egyik kiemelt rendezvényeként is működő Kőfesztet, amely addig "fesztiváltalan" volt - tette hozzá.
A Kőfeszt pedig olyan lendületet tudott adni a települések együttműködésének, amely illeszkedik a tágabb értelemben vett Bakony-Balaton térség kreatív régióvá válásának tervébe - hangsúlyozta a tárcavezető.
Navracsics Tibor kifejtette: a kreatív régióvá válásban a fesztiváloknak nagy szerepe van, ugyanis azok nem csak szabadidő eltöltésének formái, hanem olyan események, amelyek közösségeket hoznak létre és élénkítik a kulturális kínálatot, valamint a turisztikai vonzerőt. Ezzel pedig a helyi gazdaságot is erősítik.
Csúri Ákos főszervező emlékeztetett: 2019-ben még csak Kővágóörsön és Salföldön rendezték az első Kőfesztet, majd csatlakoztak a térség további települései is, például Kékkút, ahol a sajtótájékoztatónak helyt adó Kőkút Kert Vendéglőben idén is lesznek programok. Idén Révfülöppel bővült a résztvevők köre, ahol a nagyszínpad várja a hatodik Kőfeszt vendégeit - mondta.
Hat település - Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Pálköve és Révfülöp - 12 helyszínén 150 programot látogathatnak a Kőfeszt idején a Káli-medencébe érkezők, továbbra is ingyenesen - ismertette.
A fellépők közül Csúri Ákos kiemelte a Szent Efrém Férfikart, Pál István Szalonna és bandája, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, illetve a Modern Art Orchestra trió Petőfi szuperprodukcióját, vagy épp a Firkin együttes Szalóki Ágival és Gorti Zoltánnal közösen Berg Judit Rumini Tükör-szigeten című könyvéből készült előadását.
Fellép mások mellett a Mystery Gang, Pokorny Lia, Gubik Petra, Kálloy Molnár Péter, Márfi Márk, kiállítása nyílik Mlinkó Márton László grafikusnak, a Pannon forgatag szombaton a térség néptáncosait és népi művészeit vonultatja fel, vasárnap pedig másodszor tartják meg a Kő-bajusz-fesztet bajuszmustrával.
A sajtótájékoztatón részt vett Ferenczi György is, aki a Kőfeszt másokkal összehasonlíthatatlan miliőjét méltatta.

(MTI/KTM)