A katona-egészségügy ünnepe alkalmából a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban szervezett állománygyűlésen Gion Gábor, a honvédelmi tárca stratégiai tervezésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a különleges nap kapcsán úgy fogalmazott: „kitűnő alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk az önök pótolhatatlan érdemeiért, teljesítményéért, valamint fejet hajtsunk nélkülözhetetlen tudásuk, fáradhatatlan teherbírásuk és felelősségteljes hozzáállásuk előtt.” Hozzátette: egy szervezet hatékonyságát, erejét nem az mutatja meg, hogyan működik olyankor, amikor normális mederben halad az élet, hanem az, hogy miként reagál a rendkívüli helyzetekre. „Önök a pandémia alatt megmutatták, hogy egy erős, hatékony szervezetet alkotnak, hiszen a több évtizeden át felhalmozott tudásnak, szervezettségnek és elhivatottságnak köszönhetően a legszélsőségesebb és legveszélyesebb helyzetekben is képesek voltak és képesek a helytállásra” – jelentette ki az államtitkár, aki külön köszönetet mondott az egészségügyben az általa is tapasztalt áldozatos szolgálatért.

Az elmúlt időszakban felmutatott áldozatkész, már-már emberfeletti teljesítmény elismerésül dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka zászlószalagot adományozott az MH Egészségügyi Központ részére, amit Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese tűzött fel a szervezet csapatzászlajára. Adományozási beszédében Sándor Zsolt kijelentette, hogy míg a csapatzászló a katonai szervezetet, magát az egységet szimbolizálja, „a zászlószalag pedig azt a hatalmas erőkifejtést, azt a munkát, amit a szervezetben dolgozók nap mint nap teljesítenek. Ha csak az utóbbi két esztendőt nézzük, olyan embert próbáló feladatokkal küzdött meg sikeresen az egészségügyi központ, amilyenekkel eddig sosem.” Az altábornagy hozzátette: az elvárás igen magas volt, de a katona-egészségügyben dolgozó büszkék lehetnek magukra, mert mindenben megfeleltek. „Akármilyen nehézséggel is kerültek szembe, önök, a honvédegészségügy katonái és honvédelmi alkalmazottai folyamatosan példaértékű hozzáállással, munkamorállal álltak helyt” – húzta alá.

Gion Gábor elismerést ad át

Válaszbeszédében dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, köszönetet mondva az elismerésért, hangsúlyozta: „büszkék vagyunk, büszke vagyok erre az elismerésre, de mindenekelőtt az állomány hősies, sok esetben már-már emberfeletti önfeláldozó teljesítményére, amivel ezt kiérdemelték, kiérdemeltük.”

Dr. Kovács Gábor, az MH EK Honvédkórház Urológiai Osztály osztályvezető főorvosa a rendezvényen mondott beszédében bemutatta Semmelweis Ignác életútját és azt az áttörő sikert, amit az orvoslásban, azon belül is a várandós anyák halálozásának megfékezésében elért. Munkásságát példaértékűnek és tanulságosnak nevezte, amely tanulságok kapcsán kiemelte: Semmelweis és a ma dolgozó orvosok számára is a beteg felé fordulás a legfontosabb. „A beteg megtisztel minket bizalmával, nagy bajával hozzánk fordul. Ezt nem vehetjük félvállról, hanem teljes személyiségünkkel őrá, a betegre kell koncentrálnunk” – szögezte le. Hozzáfűzte azt is, hogy az egészségügyben dolgozók hivatása örök, felelősségük közös, éppen ezért becsületesen, szeretettel és megértéssel kell lenniük nem csak betegeik, de kollégáik, munkatársaik felé is.

1992 óta a magyar egészségügy napja július 1-je, az a nap, amikor 1818-ban Semmelweis Ignác született. Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával, valamint az Ökrös Band Virtuóz Magyar Koncert Cigányzenekar műsorával folytatódott.

(honvedelem.hu)