Az új honvédelmi törvény általános vitájában Benkő Tibor honvédelmi miniszter a törvény előterjesztőjeként kiemelte: az elmúlt időszak törvényi változásai új honvédelmi törvény megalkotását teszik szükségessé. Az új törvény nemcsak leköveti a gyorsan változó biztonsági kihívásokat, hanem az elmúlt tíz év tapasztalatait is feldolgozza. Az új kihívások közül kiemelte az úgynevezett hibrid fenyegetéseket, amelyekre katonai és nem katonai eszközökkel is reagálni kell. Ezért fontos az érintett tárcák tevékenységeinek összehangolása - érvelt a tárcavezető.

Benkő Tibor szólt arról, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen megváltozott a biztonsági környezet, elmosódtak a határok a béke idejű és a különleges jogrendi szabályok között. A hibrid hadviselés egyebek mellett az államok védelmi szabályozásának gyengeségeit, a korábbi biztonsági környezethez igazított kötöttségeit is igyekszik kihasználni. Ezért szükséges, hogy a honvédelem felkészüljön az új típusú, úgynevezett szürkezónás kihívások hatékony kezelésére. E célt szolálja a honvédelmi válsághelyzetre vonatkozó javaslat, amely az új típusú kihívásokhoz alkalmazkodó, rugalmasabb felhatalmazást ad a kormánynak.

Ezt követően az egyes törvények honvédelemmel és rendvédelemmel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a törvényjavaslat expozéjában arról beszélt: nem új jogszabály-együttes született, az előterjesztés különböző változások és a tapasztalatok alapján szükségessé vált módosítások gyűjteménye. A módosítás egyik témájaként az ágazati hatósági jogkörök rendezését említette, amely egyszerűsíti és rugalmasabbá teszi a területen érintett gazdasági társaságok hatósági felügyeletét, a minősített adatok védelméről szóló törvény módosításával pedig a katonai tevékenységhez szükséges adatok és azt tartalmazó eszközök külföldi felhasználását szabályozza újra. Utóbbi eredményeként, békefenntartó műveletben hatékonyabban működhetnek együtt partnereikkel a magyar alakulatok.

Hozzátette: számos adatkezelési pontosítást mellett a tiszti alapképzés egyes szabályait is átalakítja a módosítás, megszabva például a pszichikai alkalmasággal kapcsolatos többletkövetelményeket Hangsúlyozta: a módosítás minden eleme a hon védelmének ügyét szolgálja.

(honvedelem.hu)