Orbán Viktor hangsúlyozta: hiába támadják a magyar kormányt a liberális világból azért, mert családbarát, konzervatív és hazafias, "ez csak megkeményít bennünket, nincs változás". Ha valaki azt hiszi, hogy sürgetéssel, és nyomásgyakorlással változást tud elérni, az nem ismeri a magyarokat - jegyezte meg. A tanácskozás résztvevőit köszöntve hangsúlyozta: nagyon sokan eljöttek a rendezvényre, ami azt mutatja, hogy a család és a gyermek kérdése a világ minden táján megmozgatja az embereket.

Elmondta, hogy Magyarországon a demográfiai politika öt célt tűzött ki maga elé: a gyermekvállalás legyen előny, a kormány segítse az otthonteremtést, a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, az egész ország működését családbaráttá kell változtatni és a jog eszközeivel is védeni kell a családokat.

Hangsúlyozta: 2010 óta a gyermekes családok egy főre jutó jövedelme megduplázódott, a többgyermekeseké pedig megháromszorozódott. "Magyarországon nemcsak az öröm mértéke növekszik a gyermekek számával, hanem az emberek éves jövedelme is" - fogalmazott. Hozzátette, a családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése óta minden ötödik család új otthonhoz jutott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Koszticsák Szilárd

A kormány bevezette a harminc év alatti édesanyák jövedelemadó-mentességét, a négygyermekeseknek pedig egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük - ismertette. Bejelentette, hogy a kormány ezt a háromgyermekesekre is ki fogja terjeszteni. A magyar családpolitika legfontosabb tanulságának azt nevezte, hogy "ha jövőt akarsz a hazádnak, akkor az édesanyákat kell támogatni".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a családpolitika első szakasza lezárult, indulhat a második fázis. Akiket az eddigi eszközökkel el tudtak érni, azokat már megszólították, most azon gondolkodnak, azon dolgoznak, hogy miként fejlesszék tovább a családpolitikát - tette hozzá.

(MTI/kormany.hu)