Az államtitkár egy nagycsaládos nevelőszülőnél tett látogatásán arról beszélt, hogy Magyarországon 23 ezer gyermek nem a vérszerinti családjánál, hanem intézményi keretek között vagy nevelőszülőknél él, kétharmaduknak ma már nevelőszülők biztosítanak családi körülményeket.

„A magyar kormány arra törekszik, hogy támogassa és megerősítse a családközpontú gyermekvédelmet és a nevelőszülői hálózatot. Az egyik legfontosabb intézkedés volt a területen, amikor 2014-ben a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá változott. A foglalkoztatási jogviszony egyrészt pénzügyi biztonságot ad, másrészt egészségügyi, társadalombiztosítási jogviszonyt is jelent a nevelőszülőknek; az intézmény további erősítéséért bevezették a nevelőszülői gyermekgondozási díjat is” - hangsúlyozta Fülöp Attila. A 25 százalékos nevelőszülői ellátmányemeléssel gyermekenként nagyjából 53 ezer forint lesz a gyed az összege – tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár egyúttal megköszönte annak az 5600 nevelőszülőnek a munkáját, aki "jövőt és közösséget tud adni" azoknak a gyermekeknek, akiknek talán gyermekkorukban a legnehezebb a sorsa.

(BM/MTI)