A projekt 2017. április 1-jén indult és 2023. november 30-áig tart, teljes támogatási összege 6,916 milliárd forint, melyből országosan 18 vármegyében valósultak meg kompetenciafejlesztő, az általános iskola befejezését segítő, és szakmai képzések. Finanszírozása az Európai Szociális Alapból és a hazai központi költségvetésből vissza nem térintendő támogatás formájában történt. 

A program a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű, 16-60 év közötti, alacsony iskolai végzettségű, vagy iskolai végzettséggel nem rendelkező emberek foglalkoztathatóságát segítette elő a képzések, és munkakipróbálások szervezésével. A képzéseket mintegy 15 ezer fő végezte el sikeresen. A program sajátossága, hogy a résztvevők a képzés keretében megélhetési támogatásban is részesültek. A legtöbb tanuló csoportot a 16 féle szakmai gyakorlati képzés esetében indította el a projekt, de a munkaerőpiacra felkészítő-, pénzügyi-, és digitális kompetenciafejlesztő képzésekből is nagyszámú tanfolyam indult.

A zárórendezvényen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos köszöntő beszédében kiemelte, ahhoz, hogy biztos jövőről beszéljünk, a tanulást kell előtérbe helyeznünk! Ez jelentheti a valódi esélyteremtést, hogy a tudásszerzés újabb kapukat és lehetőségeket nyisson meg! Ennek az egész életen át tartó tanulásnak alapjait rakta le a 2017-ben indított „Aktívan a tudásért” projekt.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság 2019. augusztus 1. napjától látta el a projekt megvalósításával kapcsolatos feladatokat. Daróczi János a TEF főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunikáció, a digitális tudás, vagy a vállalkozói ismeretek ma már nélkülözhetetlenek az eredményes munkaerőpiaci megjelenéshez. Ezekre a hétköznapi kihívásokra szeretne a TEF megfelelő választ adni a projektjeivel. Mindez nem csak az egyén, hanem a társadalom életében is értéket és nyereséget képvisel.

A projektről bővebb információ a TEF honlapján, a https://tef.gov.hu/–n található.

 

(Belügyminisztérium)