A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a brüsszeli szankciók és történelmi mértékű aszály nehéz helyzetbe hozták az ágazatot, ezért a jövő évi költségvetésben komoly forrásokat fordítunk a vízgazdálkodásra.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető leszögezte: 2024-ben Magyarországnak olyan költségvetésre van szüksége, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, és a rezsicsökkentést. A költségvetési hiányt jövőre tovább csökkentjük, 2,9%-ra, az államadósság szintjét a GDP 66,7 %-ára javítjuk, az inflációt 6%-ra mérsékeljük, a gazdasági növekedést pedig visszahozzuk a 4% körüli fenntartható szintre. A cél világos: fegyelmezett, takarékos gazdálkodással megvédjük az elért eredményeket – közölte Varga Mihály. A tárcavezető emlékeztetett: a 2010-es kormányváltáskor a magyar gazdaságot munkaalapúvá tettük, amelynek fókuszában a munkahelyteremtés, az adócsökkentések, a beruházások ösztönzése és a családok helyzetbe hozása állt. Mint mondta: az évtizedes munka a 2010-es évek végére megerősítette Magyarországot, a Covid-járvány után EU-s pénzek nélkül is gyorsan talpra állt a gazdaság. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A jelenlegi, háborús időszakban ismét láthatjuk a gazdaság ellenálló-képességének jeleit: a foglalkoztatottak száma tartósan 4,7 millió körüli, a munkanélküliség 4%-ra javítottuk, a beruházási ráta tartósan magas. A miniszter felhívta a figyelmet: a tavaly kirobbant orosz-ukrán háborús konfliktus és a nyomában kialakult infláció minden korábbinál hangsúlyosabbá tette a hazai élelmiszeripar fontosságát. Más ágazatokhoz hasonlóan, mint akár az energiaipar vagy az egészségipar, ezen a téren is erősíteni kell Magyarország függetlenségét.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Az AgroSprint Zrt. 12 milliárd forint összértékű beruházásának köszönhetően 60 új munkahely jön létre, a vállalkozás gyártókapacitása háromszorosára, 35 ezer tonnára nő. A cég 35 országba exportálja gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékeit, 100%-ban magyar alapanyagait pedig 250 hazai termelőtől szerzi be.

(Pénzügyminisztérium)