Gyopáros Alpár közölte, hogy az összeg egyszer nyerhető el. A támogatás 100 százalékban előfinanszírozott, valamint önerő sem kell hozzá - emelte ki.

Az elnyert összeget alapvetően működési költségekre lehet fordítani, ideszámítható például a bérleti díj, a rezsiszámla, a könyvelő vagy az ügyvéd díja - mondta.

A kormánybiztos kijelentette: néhány hete a kabinet úgy döntött, hogy újabb mentőövet dob a falvakban működő kisboltoknak. Az orosz-ukrán háború, amelyre az Európai Unió rossz, szankciós válaszokat adott, gazdasági kihívás és energetikai veszélyhelyzet elé állította Magyarországot, az ebből fakadó károk pedig fokozottan sújtják az egyébként is tőkeszegény kisboltokat - hangoztatta Gyopáros Alpár.

A működési támogatásra mindazon üzlettulajdonosok pályázhatnak, akik 2000-nél kevesebb lakosú településen működtetnek olyan kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket értékesítenek.

A támogatott időszak egyéves: 2022. augusztus 1-jétől 2023. július 31-éig tart.

Noha a pályázati felhívás már csütörtöktől megismerhető, a benyújtási időszak csupán jövőre indul: január 12-étől 31-éig lehet majd beadni a pályázatokat - közölte a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár jelezte, hogy a részleteket a kormány, a Magyar Falu Program és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján is meg lehet tekinteni.

Azt mondta, hogy a kisboltok, különösen a falvakban, "finoman fogalmazva is versenyhátrányban vannak" a multinacionális kereskedelmi hálózatokkal szemben, immár évtizedek óta. Ezeket a kisboltokat jellemzően családi vállalkozások vagy kiscégek üzemeltetik - tette hozzá.

A kormánybiztos emlékeztetett: a koronavírus-járvány okozta károk enyhítéséért már tavaly segítséget kínáltak a falusi kisboltoknak. A 60-70 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás segítségével fel lehetett újítani az üzleteket, gépeket, sőt akár ingatlanokat is lehetett vásárolni, ezenkívül bértámogatást adtak - sorolta.

Kiemelte: 1450 nyertes pályázatot hirdettek, ezen belül 100 győztes olyan településen nyitott kisboltot, ahol akár évtizedek óta nem működött hasonló.

Ez a korábbi program éppen a megvalósulási szakaszánál tartott, amikor "közbeszólt" az orosz-ukrán háború. Ezért döntött a kormány egy új támogatási rendszerről - mondta Gyopáros Alpár.

 

Fotó: MTI/Soós Lajos

(MTI)