Európai Uniós Ügyek Minisztériuma

Magyar Tudomány Ünnepe 2023

 

 

 

„Uniós válasz a globális kihívásra – avagy minden, amit tudni érdemes a kritikus fontosságú nyersanyagok jogszabályáról” című webinárium

Az Európai Unió a megnövekedett geopolitikai bizonytalanság miatt fel kívánja gyorsítani az EU számára kritikus nyersanyagokra vonatkozó munkát, ezért jogszabályt alkotna annak érdekében, hogy a kontinens ellátása egy nyersanyag esetében se függjön egyetlen forrástól. Korunk technológiai fejlődéséhez, megnövekedett nyersanyagigényeinkkel kapcsolatos problémáinkra hathatós megoldást kell találjunk. Magyarország legfőbb érdeke is ez, hiszen a probléma nagymértékben érinti a magyar gazdasági szereplőket is, többek között a chip-, műtrágya- és akkumulátorgyártás terén. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködésének gyümölcseként 2023. november 9-én a kritikus fontosságú nyersanyagok jogszabálya volt napirenden egy informatív webinárium keretében. Az eseményt Dr. Zsigmond Barna Pál parlamenti államtitkár és Dunai Péter főtitkár nyitotta meg, ezt követően a téma hazai lábát dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes államtitkár, majd annak európai aspektusát Győri Enikő európai parlamenti képviselő mutatta be.

 

* * *

 

Panelbeszélgetés az elnökségi súlypontokról, különös tekintettel a versenyképességre

 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának rotációs elnökségét, az erre való felkészülési időszak pedig remek lehetőséget biztosít arra, hogy a meghatározott súlypontok fontosságáról és Európa kihívásairól diskurzusokat folytassunk. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma, ill. az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet (EUSTRAT) szervezésében megrendezésre kerülő panelbeszélgetés során az érdeklődők az elnökségi sarokpontokról hallhattak részleteiben, fókuszban a versenyképességgel, mint válasz a globális kihívásokra. Az esemény Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának köszöntőjével és Dr. Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter bevezetőjével vette kezdetét. Az ezt követő panelbeszélgetés során az Európai Uniós Ügyek Minsztériuma, Európai Uniós Általános Ügyek, Gazdaságpolitikai és Migrációs Főosztály vezetője, Sinka László és Kutasi Gábor, az NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet vezetője osztottak meg a hallgatósággal értékes gondolatokat. A beszélgetést az EUSTRAT intézetvezetője, Tárnok Balázs vezette. A rendezvénynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács társalgója adott otthont.

 

* * *

 

Panelbeszélgetés „EU jövője és kihívásai a magyar fiatalság szemszögéből” címmel

 Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma (EUM) 2023 őszén pályázatot hirdetett a 18-25 éves korosztály számára „Európa jövője és kihívásai” címmel. A pályázattal az EUM lehetőséget nyújtott arra, hogy a hazánkban élő fiatalok kreativitásukkal bemutathassák, ők miként látják a kontinensünk előtt álló megpróbáltatásokat, szerintük milyen kérdések megoldása hárul döntéshozóink vállaira. A verseny továbbgördítette az EU jövőjéről szóló diskurzust az ifjúság körében, mellyel hangot adhattak véleményüknek. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma által kiválasztott négy nyertes pályázó egynapos brüsszeli tanulmányútban részesül.

 

A Magyar Tudomány Ünnepére a pályázat Európa Pontban megrendezett, 2023. november 30-i díjátadó rendezvénye csatlakozott rá, mint társadalomtudományokat érintő és művészeti témájú előadás. A díjátadó ünnepséget Bólya Boglárka miniszteri biztos nyitotta meg köszöntőbeszédével, majd Kecskés Viktor főosztályvezető társaságában átadta a nyerteseknek okleveleiket. Az esemény az EU jövőjéről és kihívásairól szóló panelbeszélgetéssel zárult Mészáros Andrea, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének politikai elemzője, illetve Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökének részvételével. A beszélgetést Vaszkó Anna, az EUM szakértője moderálta.