Európai Uniós Ügyek Minisztériuma

Magyar Tudomány Ünnepe 2023

 

 

 

 

 HARMADIK RENDEZVÉNY

 

Panelbeszélgetés „EU jövője és kihívásai a magyar fiatalság szemszögéből” címmel

 Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma (EUM) pályázatot hirdet a 18-25 éves korosztály számára „Az Európai Unió előtt álló kihívások a fiatalok szemével” címmel. A pályázattal az EUM lehetőséget nyújt arra, hogy a hazánkban élő fiatalok kreativitásukkal bemutathassák, ők miként látják a kontinensünk előtt álló megpróbáltatásokat, szerintük milyen kérdések megoldása hárul döntéshozóink vállaira, valamint meglátásuk szerint hogyan kellene kezelni azokat. A verseny célja, hogy az továbbgördítse az EU jövőjéről szóló diskurzust az ifjúság körében, mellyel hangot adhatnak véleményüknek. A Magyar Tudomány Ünnepére a pályázat novemberi díjátadó rendezvénye csatlakozik rá, mint társadalomtudományokat érintő és művészeti témájú előadás. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma által kiválasztott három nyertes pályázó egynapos brüsszeli tanulmányi útban részesül. A díjátadó ünnepséget egy, az EU jövőjéről és kihívásairól szóló panelbeszélgetés is követi majd.

 Időpont: 2023. november 30. 10:00

Helyszín: Európa Pont (1024 Budapest, Lövőház utca 35.)

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, ami az alábbi linken tehető meg: https://forms.gle/6oUFycBxmt7zKoK79

A rendezvényt online is közvetítjük, linkje hamarosan elérhető.

 

 

PROGRAM

 10:00 – 10:10

Dr. Zsigmond Barna Pál

parlamenti államtitkár

köszöntőbeszéde

 

 10:10 – 10:25

Díjak és oklevelek átadása

 

 10:25 – 11:00

EU jövője és kihívásai a magyar fiatalság szemszögéből

 Panelbeszélgetés

Mészáros Andrea

Politikai Elemző, Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

   és

 Kovács Péter

a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökének

 részvételével

  A beszélgetést moderálja Vaszkó Anna szakértő, Európai Uniós Ügyek Minisztériuma

 A hallgatóságnak lehetőséget biztosítunk kérdések feltevésére is.

 

* * * * * * * * *

 

„Uniós válasz a globális kihívásra – avagy minden, amit tudni érdemes a kritikus fontosságú nyersanyagok jogszabályáról” című webinárium

Az Európai Unió a megnövekedett geopolitikai bizonytalanság miatt fel kívánja gyorsítani az EU számára kritikus nyersanyagokra vonatkozó munkát, ezért jogszabályt alkotna annak érdekében, hogy a kontinens ellátása egy nyersanyag esetében se függjön egyetlen forrástól. Korunk technológiai fejlődéséhez, megnövekedett nyersanyagigényeinkkel kapcsolatos problémáinkra hathatós megoldást kell találjunk. Magyarország legfőbb érdeke is ez, hiszen a probléma nagymértékben érinti a magyar gazdasági szereplőket is, többek között a chip-, műtrágya- és akkumulátorgyártás terén. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködésének gyümölcseként 2023. november 9-én a kritikus fontosságú nyersanyagok jogszabálya volt napirenden egy informatív webinárium keretében. Az eseményt Dr. Zsigmond Barna Pál parlamenti államtitkár és Dunai Péter főtitkár nyitotta meg, ezt követően a téma hazai lábát dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes államtitkár, majd annak európai aspektusát Győri Enikő európai parlamenti képviselő mutatta be.

 

* * *

 

Panelbeszélgetés az elnökségi súlypontokról, különös tekintettel a versenyképességre

 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának rotációs elnökségét, az erre való felkészülési időszak pedig remek lehetőséget biztosít arra, hogy a meghatározott súlypontok fontosságáról és Európa kihívásairól diskurzusokat folytassunk. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma, ill. az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet (EUSTRAT) szervezésében megrendezésre kerülő panelbeszélgetés során az érdeklődők az elnökségi sarokpontokról hallhattak részleteiben, fókuszban a versenyképességgel, mint válasz a globális kihívásokra. Az esemény Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának köszöntőjével és Dr. Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter bevezetőjével vette kezdetét. Az ezt követő panelbeszélgetés során az Európai Uniós Ügyek Minsztériuma, Európai Uniós Általános Ügyek, Gazdaságpolitikai és Migrációs Főosztály vezetője, Sinka László és Kutasi Gábor, az NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet vezetője osztottak meg a hallgatósággal értékes gondolatokat. A beszélgetést az EUSTRAT intézetvezetője, Tárnok Balázs vezette. A rendezvénynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács társalgója adott otthont.