Az IRU az egyik legszélesebb körben ismert és elismert nemzetközi roma szervezet a világon. 1971-es megalakulása óta célja a nemzetközi kapcsolatok fenntartásával és folyamatos építésével a roma nép társadalmi, gazdasági, oktatási, kulturális és humanitárius problémáira reagáljon kölcsönös párbeszéddel.

 
Sztojka Attila elmondta hogy látogatásának legfőbb célja az volt, hogy megismertesse a szakmai “jó gyakorlatokat”, amelyeket Magyarország romaügyben elindított az országban, valamint bemutatásra kerüljenek a társadalmi esélyteremtésben elért eredmények és kitekintést adjon a magyarországi értékközpontú felzárkózáspolitika és társadalompolitika jövőbeli céljairól.
A négynapos tanácskozáson 28 ország (többek közt Magyarország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Macedónia, Szerbia, Belgium, Csehország, Finnország, Svédország, Dánia, Bulgária, Szerbia, Albánia, Brazília) romaügyben elismert delegáltjai vettek részt.

 
Kiemelkedő eredmény, hogy az IRU az április 5-i tisztújításán felkérték Sztojka Attillát az IRU alelnöki pozíciójának betöltésére.
AZ IRU 1971-óta megrendezett konferenciái jelentős állomásai a cigányság kultúrájának és identitásának alakításában. Itt születtek döntések a cigányság egységes, nemzetközi jelképeinek használatáról, mint a cigány zászló, de ennek köszönhetően lett elismert és közösen beszélt nyelv a romani.

 
Az 1990-ben megrendezésre került világkongresszuson kiáltották ki hivatalosan is április 8-át cigány nemzeti ünneppé. E napot az ENSZ a Roma kultúra világnapjává nyilvánította, amit azóta is ünnepel minden cigány közösség.

(Belügyminisztérium)