A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszaka keretében vett részt a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet 10. miniszteri szintű ülésen. A külügyminiszter felszólalásában hangsúlyozta, hogy már a szervezet neve is bizonyítja, hogy a demokrácia fogalma nem igényel további minősítést, illetve különböző típusú demokráciák léteznek a világban az egyes országok történelmi, kulturális, vallási öröksége alapján. Kiemelte ugyanakkor, hogy a liberális demokráciák képviselői megpróbálják kisajátítani, monopolizálni a demokráciafogalmat, márpedig ez a megközelítés meglehetősen antidemokratikus.

"A liberális demokrácia pusztán egy típusa a demokráciának, nem maga a demokrácia" - fogalmazott. A miniszter szavai szerint a demokrácia azt jelenti, hogy a nép dönthet a saját és a hazája sorsáról.

Aláhúzta: semmilyen külső szereplőnek nincs joga megkérdőjelezni ezt a döntést, függetlenül attól, hogy annak mi az eredménye. "Senkinek nincs joga ahhoz, hogy egy politikai rendszert tekintélyelvűnek vagy diktatórikusnak minősítsen pusztán azért, mert a nép világos felhatalmazása alapján egy politikai család egyértelmű többséggel rendelkezik a parlamentben" - tette hozzá.

Végezetül kijelentette, hogy a demokráciának mindig a tiszteleten kell alapulnia, így a demokráciák közötti nemzetközi együttműködést is a tiszteletre kell alapozni a jövőben. Ennek kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a világ országai kölcsönös függőségben vannak egymással, s ez a felismerés "friss levegőt" hozhat a nemzetközi együttműködésbe. 

(MTI)