A tartalmában megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben a nyolcadikosok már az egyetemekre való továbblépést is kínáló végzettséget biztosító technikumok vagy a mélyebb szakmai tudást nyújtó szakképző iskolák közül válogathatnak. A diákoknak először elegendő csak az érdeklődési körük szerinti ágazatot kiszemelniük. Az ötéves technikumokban két, a hároméves szakképzőkben pedig egy évig tartó alapozó képzés után, átgondoltabban dönthetnek arról, melyik szakma felel meg leginkább a terveiknek és képességeiknek.

A szakképzésbe újonnan belépők havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíjat kapnak. Akinek duális formában, vállalati együttműködésben folytatódik a képzése, annál ezt közel 100 ezer forintos munkabér váltja fel. Fontos újdonság a pályakezdési támogatás, amelyet először tavaly fizettek ki a szakmai vizsgát sikeresen teljesítőknek. Az elmúlt tanév végén mintegy nyolcszázan kaptak átlagosan 230 ezer forintot, miután döntő többségben jó vizsgaeredményt értek el.

A szakképző iskolákban három év alatt minden szükséges ismeret megszerezhető a biztos elhelyezkedést és tisztességes bért garantáló pályakezdéshez. Szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki technikumból érkezik.

A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért igazította az igényekhez, korszerűsítette a szakképzés kínálatát. Az intézményekből a gazdasági szereplők elvárásai szerinti tudással, gyakorlati tapasztalattal felvértezve kikerülő fiatalok hozzájárulnak a vállalkozások jobb teljesítményéhez, hatékonyabb működéséhez. A képzések eredményes megújításának legfontosabb jele, hogy az általános iskolát elvégző tíz diákból ma már hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

(ITM)