A gazdaság újraindításában kiemelt szerepe van a hatékonyságot növelő beruházásoknak, ezért a kormány támogatja a megújuló energia és a zöld megoldások elterjedését – ismertette a pénzügyminiszter hozzátéve, hogy hazánkban az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás jóval alacsonyabb, mint Németországban. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a Paksi Atomerőműben termeljük meg hazánk villamosenergia igényének harmadát. 

Fotó: PM

A kormány célja az, hogy a gazdaság újraindításába minél több cég fenntartható módon tudjon bekapcsolódni, ez ugyanis komoly versenyképességi tényező lesz az új világgazdasági környezetben – szögezte le a tárcavezető. Varga Mihály kiemelte: 2021 második negyedévében 17,9%-kal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, a bővüléshez minden ágazat hozzájárult. Mint mondta: ma már újra ott tartunk, hogy a 2019-es szintet is meghaladta foglalkoztatottság mértéke, 4,7 millió fölött van, ami 1 millió új munkahelyet jelent 2010-hez képest. Ezzel párhuzamosan 2760 milliárd forint értékű beruházás valósult meg a második negyedévben, míg az építőipar 22%-kal nőtt júliusban – ismertette a tárcavezető.

Fotó: PM

A miniszter a Terrán fejlesztéséről elmondta: a cég eredményesen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaira, amellyel egy világszínvonalú gyártóüzemet épített fel Pécsett.  A napelemes tetőcserép 2019-es bevezetése óta már több száz otthon és középület energiaellátását biztosítja. Az új gyártóegységgel 20 új munkahely is létesül a városban.

Fotó: PM
(Pénzügyminisztérium)