Orbán Viktor hisz abban, hogy a mostani eszközök elegendőek ahhoz, hogy az év végéig 10 százalék alá menjen, azaz egy számjegyű legyen az infláció. Értékelése szerint a multinacionális kereskedőláncok kihasználják a háború és a szankciók okozta áremelkedéseket, és megpróbálnak többet emelni, mint lehetne. Ennek komoly szerepe van az infláció alakulásában, ezért fel kell lépni az árspekuláns multikkal szemben, ahogy a kormány meg is tette.

Az emelkedő benzinárakkal kapcsolatban rámutatott: Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletet jelent, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték tranzitdíját. Kifejtette: a benzinhez szükséges olaj Oroszországból Ukrajnán keresztül érkezik és Magyarországnak fizetnie kell a cső használatáért, ezt a díjat azonban az ukránok "egyik napról a másikra" megemelték. A benzinkereskedelmet Magyarországon a magángazdaság "intézi", aminek a szereplői ezt a többletet azonnal beépítik az árakba és ez pedig meglöki a benzin árát és fél százalékkal növeli az inflációt - tette hozzá.

- Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy eltérítsük az ukránokat attól, hogy ezt a politikát folytassák és egekbe emeljék a csőhasználatért fizetett díjat és ezzel "kiszúrjanak" velünk, nehéz helyzetbe sodorják a magyar családokat és a magyar gazdaságot – fogalmazott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő bejelentette: ha Brüsszel nem lép, akkor Magyarország - összefogva Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával - nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona pénteken éjfélkor lejáró behozatali tilalmát.

Hozzátette: minden nap ilyen csatákat kell vívni, mert Brüsszel nem hajlandó a tagállamok és az európai emberek oldalára állni, hanem a gabonaügyben is inkább amerikai érdekeket képvisel. Értékelése szerint ugyanis az ukrán gabona valójában nem ukrán, hanem "már régen valószínűleg amerikai tulajdonban lévő területről származó kereskedelmi termék", ez pedig egy újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitának, hogy ezen a háborún ki nyer, ki veszít. Az biztos, hogy Amerika nyer, Európa pedig veszít - hangsúlyozta.

(kormany.hu/MTI)