Az egész napos program keretében a bolgár delegáció Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kíséretében a Tass-Alsószenttamáson működő ÁGOTA Falvára látogatott, ahol az intézmény vezetői és munkatársai mellett nevelőszülőkkel is beszélgettek, továbbá megtekintették a kis létszámú lakásotthont és az utógondozó otthont, ahol az ellátott gyermekekkel és fiatal felnőttekkel is találkoztak. Miniszter asszony kiemelte a nevelőszülők és a szervezet munkatársainak elhivatottságát, munkájuknak fontosságát ezen a területen.

Az ÁGOTA Falván tett látogatást követően Pintér Sándor miniszter hivatalában fogadta Ivanka Shalapatova minisztert. A találkozón miniszter úr kiemelte, hogy minden gyermeknek a saját családjában a legjobb felnőnie, ezért a kormány többfajta eszközzel támogatja a gyermeket nevelő családokat. A hazai megközelítés szerint azokban a helyzetekben, amikor a gyermek nem nevelkedhet a saját családjában, elsősorban nevelőszülőnél – családi környezetben – kell biztosítani az ellátását. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordít a kormány a gyermekvédelmi szakellátáson belül a nevelőszülői ellátásra, amely az elmúlt években fokozatosan fejlődött. Ebben a munkában a kormány jelentős szerepet szánt az egyházaknak, és fontos eredménynek nevezte, hogy a nevelőszülői hivatás 2014 óta foglalkoztatási jogviszonynak minősül, 2020. január 1-jétől pedig a nevelőszülők a nevelt gyermekükre tekintettel számos támogatásban és kedvezményben részesülnek.

A felek egyetértettek abban, hogy a családközpontú, nevelőszülőkre építő gyermekvédelem az egyik kulcsa annak, hogy a családjukat nélkülöző gyerekeknek esélyük legyen egy teljesebb életre.

(BM)