A pénzügyminiszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője elmondta: a kormány 3 milliárd forinttal támogatta a templom felújítását és közösségi tereinek kibővítését.

Fotó: PM

A magyar kormány fontosnak tartja a hitélet támogatását, Európa keresztény gyökereinek, kultúrájának és értékeinek megőrzését – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: szomorú valóság, hogy nyugaton eltűnnek, Magyarországon épülnek a templomok. Ez a tény önmagában is elmondja, hogy mi magyarok védjük keresztény örökségünket. A tárcavezető kiemelte: a nemzet létének alapját képező kérdésekben hatalmas hátrányból indultunk 2010-ben, a korábbi, baloldali kormányok még azt sem adták oda az egyházaknak, ami a törvény szerint járt volna. 2010 óta megduplázódott az egyházi óvodákban, általános és középiskolában tanulók száma, ma már 220 ezer diák jár ilyen intézménybe – ismertette a Varga Mihály kiemelve, hogy a kormány támogatásával több mint 3000 templom újult meg és közel 150 épült Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta részein. 

Fotó: PM

A pénzügyminiszter emlékeztetett: ebben az évben döntés született a Magyar Templom-felújítási Programról, amelynek köszönhetően 1800 templom újul meg. Több ezer hittanos-, családos- és cserkésztábort, lelkigyakorlatot, zarándoklatot támogatott a kormány, valamint jelentős a megújult egyházi közösségi házak, táborhelyek, plébániák, parókiák és egyházi iskolák száma is.

Fotó: PM

Varga Mihály a most megújult templomról szólva elmondta: egy évek óta tervezett beruházás fejeződött most be, amelyet a hívek és az egyházmegye közös igénye és támogatása hívott életre. Az egyházközség olyan új közösségi terekkel egészült ki, amelyek hozzájárulnak a hitélet gazdagodásához, szélesebbre tárják az emberek előtt a hit világához vezető utat és ezzel erősítik a hívek közösségét, Magyarország keresztény értékeit- szögezte le a miniszter.

(Pénzügyminisztérium)