Gyopáros Alpár elmondta, hogy 2900 településen élnek ötezernél kevesebben Magyarországon, ami azt jelenti, hogy majdnem minden ilyen településen legalább egy játszótér fejlesztése valósult meg.

Felidézte, hogy a program indulása előtt, már 2018-ban elkezdték járni az ötezer lélekszám alatti településeket annak érdekében, hogy megtudják, milyen támogatásra van szükség. Megjegyezte: nem szerettek volna olyan támogatási célokat megjelölni, amelyekre nem volt igény.

Fotó: MTI

A cél az volt, hogy a Magyar Falu Program támogatásai a lehető legjobban hasznosuljanak az adott településeken, így a kistelepülésen élők helyben maradjanak és növekedjen a lakosságszám. Igény volt egyebek mellett út- és járdafelújításokra, óvodák és bölcsődék építésére, bővítésére, orvosi rendelők felújítására, szolgálati lakások kialakítására, kisbolt-felújításra, falubusz és eszközök beszerzésére.

Hozzátette: azokon a helyeken, ahol elkezdett nőni a lakosság száma és egyre több gyermek született, igény jelentkezett játszóterek kialakítására is.

(kormany.hu)