Nagy öröm, hogy a Sárkány évének ünnepét Kínán kívül először Budapesten rendezik meg, és külön emeli az esemény fényét az is, hogy idén ünnepeljük a magyar és kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját - mondta Csák János. A tárcavezető kitért arra is, hogy a kínai-magyar kapcsolatokat új tudomány, az archeogenetika is vizsgálja: egyre több tárgyi és genetikai bizonyíték van a két nép közös múltjára, amelyre - mint a miniszter fogalmazott - lehet építeni. Csák János hangsúlyozta, hogy mindkét ország számára fontosak a hagyományok, az ősök, az idősek és a család tisztelete. "Mi, magyarok és kínaiak, tiszteljük a hagyományainkat, ápoljuk és tovább adjuk őket a következő nemzedéknek" - hangsúlyozta, hozzátéve: ez folyamat a kultúrában jelenik meg leginkább: zenében, képzőművészetben, a filozófiai hagyományban és a tudományban.

Csák János azt mondta, hogy a két nemzetet összeköti még az egyensúlyra, a harmóniára való törekvés, amely segíti együttműködésüket. Kína és Magyarország a békére törekszik és mindent megtesz azért, hogy a konfliktusokra békés megoldást találjon - magyarázta. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2017-ben stratégiai szintre emelte a két ország együttműködését, amely kiterjed gazdasági, akadémiai és kulturális összefogásra.

A miniszter elmondta: a világban rengeteg konfliktus van, a Sárkány éve pedig a remény és lehetőségek éve: 2024-ben Kína és Magyarország hozzá tud járulni ahhoz, hogy a világ békésebb, együttműködőbb, nagyobb egyensúlyban lévő, kölcsönös tiszteleten alapuló hely legyen - mondta Csák János. Egyre több ember osztozik a kínai újév örömében, egyre többen ünnepelik meg világszerte - hangsúlyozta a megnyitón a Kínai Népköztársaság kulturális és turisztikai minisztere, aki szerint Magyarország és Kína jó baráti és partneri kapcsolatot ápol egymással, a két ország megbízik egymásban.

Szun Je-li azt mondta: a két ország kapcsolata sokat fejlődött a kultúra területén is. Emlékeztetett arra, hogy a világ legjobb tíz zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar két év után ismét kínai turnéra indul 2024-ben, a zenekar öt koncertet fog adni az országban. A kínai újévhez kötődő programsorozatot 10 éve rendezik meg Magyarországon, amely jó lehetőség arra, hogy a magyarok megismerjék és felfedezzék az ázsiai ország hagyományait - mutatott rá a kínai kulturális és turisztikai miniszter.  

Kung Tao, Kína magyarországi nagykövete szerint a magyar-kínai kulturális cserekapcsolatok a nemzetközi cserekapcsolatok modelljévé váltak. Az elmúlt időszakban a két ország számos színházi és táncművészeti, múzeumi együttműködést folytatott - tette hozzá a nagykövet, majd örömét fejezte ki, hogy a januárban kinevezett Szun Je-li miniszter első hivatalos külföldi útja Budapestre vezetett.

A kínai naptár szerint 2024, a Sárkány éve. A sárkány a kínai nép számára a szerencsét és az erőt szimbolizálja.

(MTI)