A tárcavezető hangsúlyozta: ahogyan a kiegyezés utáni időszakban, úgy ma is a magyar emberek érdekei vannak az első helyen, ezért a legfontosabb kérdésekben nem mondunk le a saját döntés jogáról.

Fotó: PM

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar nemzet összetartozása nem holt fogalom, nem egy időnként elővett és leporolt ereklye, hanem egy állandóan formálódó, alakuló érzés, amely összeköt bennünket. Fontos küldetés, hogy arcot adjunk a történelemnek, emlékezzünk a kiemelkedő történelmi alakjaink életére és munkájára, valamint megőrizzük nemzeti múltunk egységét, amely összeköt bennünket – hangsúlyozta Varga Mihály. Emlékeztetett: Lónyay Menyhértnek jelentős szerepe volt az első független magyar pénzügyminisztérium létrehozásában, az 1868-as költségvetések elkészítésében, valamint a pénzügyőrség megteremtésében. Munkája nagyban hozzájárult a magyar államháztartás stabilizálásához, miközben az ország gazdasági fejlődését is biztosította – ismertette a pénzügyminiszter. 

Fotó: PM

Mint mondta: a magyar kormány is a magyar nemzet egészében gondolkozik, amikor a családok megerősítéséért, a gazdaság fejlődéséért, a tudomány haladásáért, a kulturális élet gazdagodásáért dolgozik. A tárcavezető emlékeztetett: az elmúlt időszakra visszatekintve jól látszik, hogy eredményes volt a kormány adócsökkentő, beruházásösztönző gazdaságpolitikája a válság idején. Ennek köszönhetően a növekedés idén 6 százalék fölött lesz, jövőre pedig 5,9 százalékos bővülés várható. Ma már többen dolgoznak Magyarországon, mint a járvány előtt, az unió egyik legalacsonyabb munkanélküliségi szintje a magyar. Mindemellett hazánk úgy zárta a tavalyi évet, hogy mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolta – sorolta Varga Mihály.

Fotó: PM

A miniszter kiemelte: a sikeres újraindításnak köszönhetően a következő években erőteljes gazdasági növekedésre, valamint javuló egyensúlyi mutatókra számíthatunk a magyar gazdaságban.

(Pénzügyminisztérium)