Építési és Közlekedési Minisztérium

Példátlanul magas szinten ismerik el a legkiválóbb építészeket

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el.

A magyar építészet hagyományainak megőrzéséért, az építészeti kultúráért és az építésügyért elkötelezetten tevékenykedő, a legmagasabb nívót képviselő építészek, építésügyi szakemberek a legnagyobb elismerést érdemlik. Ezért példa nélküli súlyú kitüntetés kerül megalapításra az új építészeti életműdíjjal, amelynek névadója Kós Károly, akinek otthon és közösségépítő, kultúrateremtő életútjáról tanúskodik közéleti szerepvállalása, az általa épített templomok, különleges házak, iskolák, a Fővárosi Állatkert épületei és a Wekerletelep főtere is. A díj átadására Kós Károly születésnapján, december 16-án kerül sor.

A díjat évente egy fő érdemelheti ki és egyszer kapható meg.  Ezzel létrejön a kárpát-medencei magyar építésügy első életműdíja, amely mellé a bruttó átlagkereset 15-szörösének megfelelő pénzjutalom jár. Az elismerésről döntő bizottságban a legfontosabb szakmai szervezetek, így az MMA Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építész Kamara képviselői is helyet kapnak, elnöke az Országos Főépítész.

Az új kitüntetés mellett továbbra is átadásra kerül az Ybl-díj, a Mőcsényi-díj, a Forster-díj, a Schönvisner-díj, a Pro Architectura díj és az Építők Elismerő Oklevél. A javaslatokat az ÉKM a díjak honlapjain várja.

Eddig példátlanul magas szinten, életműdíjjal ismerik el a legkiválóbb építészeket

A magyar építészet társadalmi jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a szakma első életműdíját, a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium, amellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat együtt kívánják elismerni.

A Kárpát-medencei magyar építészet hagyományainak megőrzéséért és fejlődésének előmozdításán dolgozó, a magyar építészeti kultúráért és a magyarországi építésügyért elkötelezetten tevékenykedő, munkájukban a legmagasabb nívót képviselő, kimagasló tudású és elhivatottságú építészek, építésügyi szakemberek munkája kulturális és társadalmi szempontból is jelentős és a legmagasabb elismerést érdemli. Ezen célból új, korábban példa nélküli állami kitüntetés került megalapításra az első építészeti életműdíjjal. Az építési és közlekedési miniszter által adományozható életműdíj névadója Kós Károly, akinek otthon és közösségépítő, ezáltal kultúrateremtő életútjáról tanúskodik közéleti szerepvállalása és megannyi általa épített templom Zebegénytől Kolozsvárig, különleges házak, iskolák, a Fővárosi Állat- és Növénykert épületei és természetesen a kispesti Wekerletelep főtere is. A díj átadására minden évben Kós Károly születésnapján, december 16-án kerül sor, számos az építészet értékeit bemutató program keretében.

A díjat évente kizárólag egy fő érdemelheti ki a kárpát-medencei szakemberek közül, továbbá az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg. A díjhoz a bruttó átlagkereset tizenötszörösének megfelelő összegű pénzjutalom jár. Az elismerés odaítélő bizottságban a legfontosabb szakmai szervezetek, így a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építész Kamara képviselői is helyet kapnak, a  bizottság elnöke az Országos Főépítész.

Az új kitüntetéssel tovább gazdagodik az eddigi kitüntetések sora, tehát az eddigi állami építészeti kitüntetések, így az Ybl Miklós-díj, a Mőcsényi Mihály-díj, a Forster Gyula-díj, a Schönvisner István-díj, a Pro Architectura díj, az Építők Elismerő Oklevél valamint a Miniszteri Elismerő Oklevél továbbra is átadásra kerülnek.

Az építészeti kitüntetések jelölési folyamata elindult, ezekre az Építési és Közlekedési Minisztérium a díjak honlapjain várja a javaslattételeket.

Budapest, 2023. augusztus 31. 

A hőség miatt nem lesz kamionstop a hétvégén

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása 2023. augusztus 26-án szombaton 15 órától augusztus 27-én vasárnap 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstop az elhúzódó hőség miatt, a jogszabályi lehetőséggel élve a teljes hétvégére felfüggesztésre kerül.

A felforrósodott vezetőfülkében várakozás nemcsak egészségtelen, a továbbindulás után jelentősen leronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is. A hétvégi forgalomkorlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése, az árukárok megelőzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja.

 

Budapest, 2023. augusztus 25. 

 

Éjszakára szabad az út a kamionosok előtt a pünkösdi hétvégén

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a pünkösdi hétvégén 48 órán át lenne érvényben. A kamionstopot azonban az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között az áruellátás zavartalansága érdekében részlegesen felfüggesztik. A korlátozásban érintett járművek így csak rövidebb ideig nem közlekedhetnek a hazai utakon.

Az ünnepekre tekintettel a kamionstop főszabály szerint május 27-én, szombaton 22 órától május 29-én, hétfőn 22 óráig lenne érvényben.

A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.

A kamionstopot szakmai kezdeményezésre azonban az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között, 8 órás időtartamokban felfüggesztik, így az ünnepi kamionstop a következők szerint alakul:

-       május 28-án, vasárnap 6 órától 22 óráig,

-       május 29-én, hétfőn  6 órától 22 óráig

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások hatékonyan tudják kiszolgálni a hosszú hétvégék miatt megnövekedett áruigényeket.

Budapest, 2023. május 22.

Éjszakára szabad az út a kamionok előtt a hosszú hétvégén

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása megszakítás nélkül 48 órán át lenne érvényben a május 1-jével háromnaposra nyúló hétvégén. A kamionstopot szakmai kezdeményezésre 2023. április 29-én és 30-án, szombaton és vasárnap este 22 órától másnap reggel 6 óráig, 8-8 órás időtartamban felfüggesztik.

A kamionstop az általános szabályok szerint, a munkaszüneti nap miatt most hétvégén szombaton 22 órától május 1-jén, hétfőn 22 óráig lenne érvényben. A közlekedésért felelős miniszter indokolt esetben, a környezetvédelmi és forgalombiztonsági szempontokat is mérlegelve, átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást. 

E lehetőséggel élve, a szakmai szervezetek kezdeményezése alapján szombaton és vasárnap éjjel is nyolcórás időablak nyílik az áruellátás zavartalansága érdekében. Az intézkedésnek köszönhetően a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhetik meg fuvarozási feladataikat, a járművezetők a kevésbé forgalmas éjszakai órákban hazatérhetnek.

Budapest, 2023. április

Autóbuszos célellenőrzés eredménye

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztálya, mint autóbuszos piacfelügyeleti és utasjogi hatóság, 2023. február 8. és 2023. március 9. között autóbuszos célellenőrzést tartott.

Az autóbuszos hatóság soron kívüli célellenőrzés keretében vizsgálta a helyi (települési) menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási közszolgáltatás végzésének jogszerűségét. A célellenőrzés a megfelelő szolgáltatói járatvégzés és rendelkezésre állás, továbbá a szolgáltatás személyi és tárgyi feltételeinek vizsgálatára irányult. Az ellenőrzési akcióba az érintett Vármegyei Kormányhivatalok közlekedési, valamint munkaügyi és munkavédelmi hatóságai is bevonásra kerültek, a hatáskörükbe tartozó jogsértések feltárására.

A komplex ellenőrzés keretében öt városban a menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási szolgáltatást teljesítő 12 járaton 9 darab autóbusz került ellenőrzésre, kiegészítve a szolgáltatók telephelyeinek ellenőrzésével. Az utasjogi előírások ellenőrzése próbautazás keretében valósult meg.

A piacfelügyeleti és utasjogi ellenőrzések két szolgáltatónál tártak fel hiányosságokat. Megállapítást nyert, hogy egy szolgáltató a járatvégzések során nem tett eleget az alapvető utastájékoztatási kötelezettségének, míg egy másik a közszolgáltatási szerződés alapján nyújtott szolgáltatását az autóbuszos hatóság által jóváhagyott személyszállítási üzletszabályzat hatályos szövegének hivatalos honlapon történő közzétételének hiányában végezte.

A járművek műszaki ellenőrzése alapján a közúti ellenőrök négy autóbusz soron kívüli műszaki vizsgálatát rendelték el különböző műszaki hiányosságok miatt.

A szolgáltatásra előírt feltételek ellenőrzése alapján feltárásra került, hogy egy autóbusz esetében jelentősen túllépték a helyettesítő járatra vonatkozó szabály határidejét, arra nem rendelkeztek autóbuszos személyszállításra érvényes engedélykivonattal. Egy szolgáltató nem rendelkezett a járművek tárolására megfelelő tároló hellyel és pénzügyi helyzetét sem igazolta határidőben az engedélyező hatóságnál.

Egy gépkocsivezetővel szemben a vezetői engedély és gépjárművezetői szakmai képesítés érvényességi idejének lejárta miatt kellett eljárni.  

Az ellenőrzések eredményeként összesen 1.450.000,- Ft közigazgatási bírság került kiszabásra.

Kamionstop a húsvéti ünnepek alatt

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a húsvéti hétvégén összesen 72 órán át lenne érvényben. A kamionstopot azonban az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között az áruellátás zavartalansága érdekében részlegesen felfüggesztik. A korlátozásban érintett járművek így csak rövidebb ideig nem közlekedhetnek a hazai utakon.

Az ünnepekre tekintettel a kamionstop főszabály szerint április 6-án, csütörtökön 22 órától április 7-én, pénteken 22 óráig, továbbá április 8-án, szombaton 22 órától április 10-én, hétfőn 22 óráig lenne érvényben.

A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.

A kamionstopot szakmai kezdeményezésre azonban az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között, 8 órás időtartamokban felfüggesztik, így az ünnepi kamionstop a következők szerint alakul:

-       április 7-én, pénteken 6 órától 22 óráig,

-       április 9-én, vasárnap 6 órától 22 óráig,

-       április 10-én, hétfőn 6 órától 22 óráig.

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások hatékonyan tudják kiszolgálni a hosszú hétvégék miatt megnövekedett áruigényeket.

Budapest, 2023. április

 

Kamionstop-változás

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása március 14-én, kedden 22 órától március 15-én, szerdán 22 óráig lenne érvényben. A kamionstopot azonban kedden este 22 órától szerdán reggel 6 óráig az áruellátás zavartalansága érdekében felfüggesztik. A korlátozásban érintett járművek így csak rövidebb ideig, szerdán reggel 6 órától 22 óráig nem közlekedhetnek a hazai utakon.

A nemzeti ünnepre tekintettel a kamionstop főszabály szerint kedden 22 órától szerdán 22 óráig lenne érvényben. A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.

A kamionstopot szakmai kezdeményezésre 2023. március 14-én 22 órától március 15-én reggel 6 óráig felfüggesztik.

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások még rugalmasabban szervezhessék meg fuvarozási feladataikat, a járművezetők a kevésbé forgalmas éjszakai órákban hazatérhetnek.

Szerződések szabályai az építési beruházások megvalósításánál

Az orosz-ukrán háború által okozott építőanyag és beépítésre kerülő építőipari termék áremelkedés miatti költségnövekmények bejelentésének szabályai az építési beruházások megvalósítására kötött vállalkozási szerződések esetében.

Az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosításának kezdeményezéséről szóló 13/2023. (I. 24.) Korm. rendelet, továbbá a 4/2023. (II. 23.) ÉKM rendelet tartalmazza az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések költségnövekményének bejelentési és a szakvélemény kiadásának részletes szabályait.

A nyertes ajánlattevőnek (vállalkozónak) az ajánlatkérőnél kell kezdeményeznie a szerződés módosítását.

Az ajánlatkérőnek – a szerződésmódosítási kezdeményezés alapján – kell benyújtania az Építési és Közlekedési Minisztériumnál a szakvélemény kiadása iránti kérelmet a 4/2023. (II. 23.) ÉKM rendelet szerint előírt formában a szakvelemeny@ekm.gov.hu e-mail címre történő megküldéssel.