Építési és Közlekedési Minisztérium

Felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása 2024. július 13-án szombaton 15 órától július 14-én vasárnap 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik.

A felforrósodott vezetőfülkében várakozás nemcsak egészségtelen, a továbbindulás után jelentősen leronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is. A hétvégi forgalomkorlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése, az árukárok megelőzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja.

Budapest, 2024. július 11. 

Felfüggesztik a kamionstopot június 22-én 22 óra és június 23-án reggel 6 óra között

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása 2024. június 22-én szombaton 22 órától június 23-án vasárnap 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik.

A felforrósodott vezetőfülkében várakozás nemcsak egészségtelen, a továbbindulás után jelentősen leronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is. A hétvégi forgalomkorlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése, az árukárok megelőzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja.

Időszakosan felfüggesztik a kamionstopot a pünkösdi hosszú hétvégén

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a pünkösdi hétvégén összefüggően 48 órán át lenne érvényben. A kamionstopot azonban az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között az áruellátás zavartalansága érdekében részlegesen felfüggesztik. A korlátozásban érintett járművek így csak rövidebb ideig nem közlekedhetnek a hazai utakon.

Az ünnepekre tekintettel a kamionstop főszabály szerint május 18-án, szombaton 22 órától május 20-án, hétfőn 22 óráig lenne érvényben. A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.

A kamionstopot szakmai kezdeményezésre az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között, 8 órás időtartamokban felfüggesztik, így az ünnepi kamionstop a következők szerint alakul:

- május 19-én, vasárnap 6 órától 22 óráig, és

- május 20-án, hétfőn 6 órától 22 óráig.

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások hatékonyan tudják kiszolgálni a hosszú hétvége miatt megnövekedett áruigényeket.

Budapest, 2024. május 9. 

Felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára

A nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozása főszabály szerint április 30-án, kedden 22 órától május 1-jén, szerdán 22 óráig lenne érvényben.

A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.

Szakmai kezdeményezésre a korlátozást az éjszakai időszakban 22 óra és másnap reggel 6 óra között, 8 órás időtartamban felfüggesztik, így az május 1-jén 6 órától 22 óráig lesz érvényben.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások még rugalmasabban szervezhessék meg fuvarozási feladataikat.

Budapest, 2024. április 25. 

 

A NEHÉZ TEHERGÉPJÁRMŰVEK FORGALOMKORLÁTOZÁSA A HÚSVÉTI HÉTVÉGÉN

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a húsvéti hétvégén összesen 72 órán át lenne érvényben. A kamionstopot azonban az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között az áruellátás zavartalansága érdekében részlegesen felfüggesztik. A korlátozásban érintett járművek így csak rövidebb ideig nem közlekedhetnek a hazai utakon.

Az ünnepekre tekintettel a kamionstop főszabály szerint március 28. (csütörtök) 22 órától – március 29. (péntek) 22 óráig, továbbá március 30. (szombat) 22 órától – április 1. (hétfő) 22 óráig lenne érvényben.

A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.

A kamionstopot szakmai kezdeményezésre az éjszakai időszakokban 22 óra és másnap reggel 6 óra között, 8 órás időtartamokban felfüggesztik, így az ünnepi kamionstop a következők szerint alakul:

- március 29-én, pénteken 6 órától 22 óráig,

- március 31-én, vasárnap 6 órától 22 óráig,

- április 1-jén, hétfőn 6 órától 22 óráig.

Az érintett járművek április 1-jén 22 órától a megszokott rend szerint közlekedhetnek.

A szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások hatékonyan tudják kiszolgálni a hosszú hétvégék miatt megnövekedett áruigényeket.

 

TÁJÉKOZTATÓ A DÉLI KÖRVASÚT MEGÉPÍTÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ NYÍLÁSZÁRÓ-CSERÉRŐL

A Ferencváros – Kelenföld vasútvonal kapacitásbővítésének építési munkálatai a közeljövőben megkezdődnek. A Projekt generálkivitelezője a V-HÍD Zrt.

A kivitelezési munkák megkezdését megelőzően - az ingatlantulajdonosok hozzájárulása esetén a kivitelező - a környék érintett ingatlanjaiban, amennyiben indokolt, nyílászáró-cseréket fog végezni, hangszigeteltekre cserélve a korszerűtlen nyílászárókat.

Ahhoz, hogy a nyílászáró-cserék megvalósulhassanak, elsőként szükség van az érintett ingatlan tulajdonosának hozzájárulására. A hozzájárulást követően válik lehetővé a felmérés elvégzése. A felmérés a nyílászárókra és azok közvetlen környezetére terjed ki (fal, párkány, stb). Ezen felmérés után, a tulajdonossal egyeztetett időpontban és módon megkezdődnek a nyílászáró-csere munkálatai. Az érintett nyílászárók cseréje az ingatlan tulajdonosa számára költséggel nem jár.

Az érintettek a tervezett és szükséges zajárnyékolási tevékenységekről postai úton kapnak tájékoztatást.

A munkálatokkal kapcsolatban az Építési és Közlekedési Minisztérium, illetve a vasúttársaság a lakosság megértését, türelmét és bizalmát kéri.

A mellékelt dokumentumok („adatkezelési tájékoztató”, nyilatkozatminta”, „tájékoztató” és a „kifüggesztett általános tájékoztatóminta”) részletes tájékoztatást adnak az eljárásrendről.

 Budapest, 2024. január 17.

MEGALAKULT AZ ÁLLAMI BERUHÁZÁSI ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS

Minden eddiginél szorosabb együttműködésre biztosít lehetőséget az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács megalakulása a szakmai érdekképviseleti szervezetek és a kormány között. A Tanács 2023. december 04-én tartotta alakuló ülését az Építési és Közlekedési Minisztérium épületében.

A magyar Országgyűlés idén októberben elfogadta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt, mely 2023. november 8. napján hatályba is lépett. Ezzel a magyar építési beruházások tekintetében új fejezet kezdődött, amely nem csak a magyar építőipar aktív szereplőit, de a gazdaság szereplőit is közvetlenül érinti, rájuk számottevő hatást gyakorol. Az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács az állami beruházások javaslattevő, véleményező, szakmai érdekegyeztető fóruma, melyet 20 szakmai szervezet képviselője alkot.

Az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács tagjai: 

1.     a miniszter,

2.     a Magyar Államkincstár,

3.     a Magyar Mérnöki Kamara,

4.     a Magyar Építész Kamara,

5.     az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége,

6.     a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége,

7.     a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,

8.     a MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság,

9.     a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság,

10.  a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság,

11.  a Nemzeti Kulturális Tanács,

12.  a Nemzeti Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság,

13.  az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság,

14.  a Gazdasági Versenyhivatal,

15.  a Közbeszerzési Hatóság,

16.  az országos főépítész,

17.  a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény szerinti bevett egyház,

18.  a Megyei Jogú Városok Szövetsége,

19.  a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint

20.  Budapest Főváros Önkormányzata

A Tanács elnöke Lázár János építési és közlekedési miniszter. A Tanács üléseit az elnök javaslatára évente legalább 6 alkalommal hívják össze.

A szervezet feladata, hogy előkészítse az állami építési beruházások típusonkénti (mély- és magasépítés, út- és vasútfejlesztés) tervezési és építési folyamatait, valamint az építményinformációs modell (BIM) alapú tervezés és műszaki megvalósítás feltételrendszerét. Javaslatot tesz pályázatokban részt vevő tervezők és kivitelezők szakmai alkalmassági és értékelési rendszerének kialakításra és az építési beruházásokban részt vevő szakemberek képzésnek formájára és feltételeire.

 

Éjszakára szabad az út a kamionok előtt a hosszú hétvégén

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása megszakítás nélkül 48 órán át lenne érvényben az október 23-ával háromnaposra nyúló hétvégén. A kamionstopot szakmai kezdeményezésre 2023. október 21-én és 22-én, szombaton és vasárnap este 22 órától másnap reggel 6 óráig, 8-8 órás időtartamban felfüggesztik.

A kamionstop az általános szabályok szerint, a munkaszüneti nap miatt most hétvégén október 21-én szombaton 22 órától október 23-án, hétfőn 22 óráig lenne érvényben. A közlekedésért felelős miniszter indokolt esetben, a környezetvédelmi és forgalombiztonsági szempontokat is mérlegelve, átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást. 

E lehetőséggel élve, a szakmai szervezetek kezdeményezése alapján szombaton és vasárnap éjjel is nyolcórás időablak nyílik az áruellátás zavartalansága érdekében. Az intézkedésnek köszönhetően a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhetik meg fuvarozási feladataikat, a járművezetők a kevésbé forgalmas éjszakai órákban hazatérhetnek.

Budapest, 2023. október 18.

Döntés született a kompokra és révekre szánt kormányzati forrásokról

390 millió forintot biztosít a kormány a magyarországi kompok és révek fenntartására és felújítására 2023-ban. Lázár János Építési és Közlekedési miniszter döntése nyomán az alábbi 31 átkelőhelyeket fenntartó önkormányzat részesül támogatásban:

 

Balsa község önkormányzata

15.750.000 Ft

Bodrogkisfalud község önkormányzata

864.000 Ft

Dunafalva község önkormányzata

21.394.704 Ft

Felsőberecki község önkormányzata

5.355.028 Ft

Girincs község önkormányzata

3.903.345 Ft

Göd város önkormányzata

19.783.633 Ft

Kisoroszi község önkormányzata

17.809.615 Ft

Köröm község önkormányzata

4.451.985 Ft

Lónya község önkormányzata

11.936.519 Ft

Lórév község önkormányzata

6.459.920 Ft

Mindszent város önkormányzata

21.184.698 Ft

Mohács város önkormányzata

68.924.747 Ft

Nagykörű község önkormányzata

6.205.728 Ft

Nagyrév község önkormányzata

12.654.956 Ft

Olaszliszka község önkormányzata

4.342.500 Ft

Olcsvaapáti község önkormányzata

6.222.875 Ft

Pilismarót község önkormányzata

5.780.087 Ft

Pócsmegyer község önkormányzata

21.730.644 Ft

Ráckeve község önkormányzata

4.638.238 Ft

Szamossályi község önkormányzata

11.643.597 Ft

Szigetmonostor község önkormányzata

22.246.092 Ft

Szigetújfalu község önkormányzata

4.320.000 Ft

Tahitótfalu község önkormányzata

31.951.140 Ft

Tiszaadony község önkormányzata

5.134.500 Ft

Tiszabercel község önkormányzata

18.748.962 Ft

Tiszacsege város önkormányzata

6.058.975 Ft

Tiszadorogma község önkormányzata

16.948.636 Ft

Tiszakeszi község önkormányzata

4.318.000 Ft

Tiszatardos község önkormányzata

5.832.000 Ft

Tokaj város önkormányzata

1.868.000 Ft

Zemplénagárd község önkormányzata

1.530.000 Ft

Összesen:

389.993.124 Ft

 

 

Példátlanul magas szinten ismerik el a legkiválóbb építészeket

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el.

A magyar építészet hagyományainak megőrzéséért, az építészeti kultúráért és az építésügyért elkötelezetten tevékenykedő, a legmagasabb nívót képviselő építészek, építésügyi szakemberek a legnagyobb elismerést érdemlik. Ezért példa nélküli súlyú kitüntetés kerül megalapításra az új építészeti életműdíjjal, amelynek névadója Kós Károly, akinek otthon és közösségépítő, kultúrateremtő életútjáról tanúskodik közéleti szerepvállalása, az általa épített templomok, különleges házak, iskolák, a Fővárosi Állatkert épületei és a Wekerletelep főtere is. A díj átadására Kós Károly születésnapján, december 16-án kerül sor.

A díjat évente egy fő érdemelheti ki és egyszer kapható meg.  Ezzel létrejön a kárpát-medencei magyar építésügy első életműdíja, amely mellé a bruttó átlagkereset 15-szörösének megfelelő pénzjutalom jár. Az elismerésről döntő bizottságban a legfontosabb szakmai szervezetek, így az MMA Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építész Kamara képviselői is helyet kapnak, elnöke az Országos Főépítész.

Az új kitüntetés mellett továbbra is átadásra kerül az Ybl-díj, a Mőcsényi-díj, a Forster-díj, a Schönvisner-díj, a Pro Architectura díj és az Építők Elismerő Oklevél. A javaslatokat az ÉKM a díjak honlapjain várja.