Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a klímaváltozás ellen nemcsak globális, hanem helyi szinten is tennünk kell, hiszen a hatásait már a bőrünkön érezzük. Említést tett arról, hogy 2018-ban hazánkban egyre több helyen pusztított erdőtűz, valamint az utóbbi 20 évben a folyamatosan bővülő világkereskedelem miatt több idegenhonos rovarfaj is megjelent a hazai erdőkben.

Beszélt azokról a kormányzati tervekről és intézkedésekről is, amelyeknek köszönhetően az ország erdővel és fával borított területe 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra fog nőni, közel 150 000 hektár terület kerül majd beültetésre és erdőművelés alá, valamint 2050-re elérjük a karbonsemlegességet.

Emlékeztetett, hogy az agrártárca az elmúlt években több programot is hirdetett, ennek a célnak az elérésért: 2020-ban az Országfásítási Program részeként indult el a Településfásítási Program, amelynek célja, hogy a 10 ezer fő alatti vidéki települések környezeti állapota javulhasson.

A mostani tavaszi ültetési időszakban az önkormányzatok a helyi állami erdőgazdaságok erdész szakembereinek közreműködésével 19 megyében, 364 településen 10 000 fát ültetnek majd el. A program két üteme alatt összesen 1350 településen 36 ezer sorfa kerül majd a földbe.

Említést tett az Erdőtelepítési Programról is, amelynek köszönhetően az elmúlt két évben több mint 42 ezer hektár erdő telepítésére pályáztak sikerrel a magyar gazdák, valamint az országban minden megyében létrejött az Újszülöttek erdeje. Zárásképpen pedig arról beszélt, hogy ha okosan sáfárkodunk a környezeti örökségünkkel, erdeinket fenntartható módon kezeljük, akkor élhető környezetet hagyhatunk örökül utódaink számára. 

Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára a körforgásos gazdaság fontosságáról beszélt, míg Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az állam zöldkötvény kibocsátásáról ejtett szót. 

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta, hogy a bankszektor társadalmi felelősségvállalása egyre inkább növekszik. Példaként említette, hogy a bankszektor által Magyarországon ültetett fák darabszáma meghaladja a 160 ezer csemetét, amelyből 126 ezer fa a Zöld Szív programhoz kapcsolódóan kerül a földbe.

 

A Zöld Szív Webinárium a bankszektor közös társadalmi felelősségvállalási programja, a Jótett Bank eseményeként valósul meg számos kormányzati és banki szakértőt bemutatva, akik szakmapolitikai rátermettségükkel, fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal elősegíthetik a fenntarthatósági fordulatot a szektorban. A rendezvény célja, hogy szerepet vállaljon a bankok fenntarthatóság elősegítésében, melynek keretében a résztvevők közösen, a jövő kérdéseire keresik a választ.

(AM Sajtóiroda )