A koronavírus elleni oltásra épülő védekezést folytatni fogja a kormány az év hátralévő részében is. Most a megerősítő oltáson és az 5-11 évesek oltásán van a hangsúly - közölte a miniszterelnök az év utolsó Kormányinfóján.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, a harmadik oltásokat nézve ismét Magyarország a leggyorsabb: Magyarországon a népesség 32 százaléka kapott ilyen oltást, míg az uniós átlag 21,5 százalék.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Volt elegendő vakcinánk, van elegendő vakcinánk és lesz elegendő vakcinánk, mondta a kormányfő:

- több mint 2,4 millió adag Pfizer van raktáron

- közel 2 millió gyermekeknek szánt vakcina érkezik

- az omikron variánshoz azonban várhatóan új vakcinára lesz szükségünk, 9 és fél milliót rendelünk, ebből másfél milliót gyermekek számára

2021 nagyon nehéz év volt, meggyötörte az egész világot és Magyarországot is, a magyarok életében az év a vírus elleni védekezésről és a gazdaság újraindításáról szólt. Ám 2021-ben már nem volt eszköztelen a koronavírus-járvány elleni védekezés, mivel a világ tudóstársadalma kifejlesztette a vírus elleni oltást.

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki azoknak, "akik családjában életek vesztek el" és azok felé is, akik most is betegeskednek, majd mielőbbi gyógyulást kívánt nekik. Jelezte: szeretné elkerülni a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét, mint arról szó van más országokban, de a magyar kulturális közeg, néplélek ezzel szemben még nagyobb ellenállást fejtene ki.

Meggyőzéssel könnyebben lehet eljutni az emberek eszéhez, szívével, mint előírással, így a kormány minden meg fog tenni a magyarok meggyőzése érdekében - jelentette ki a miniszterelnök.

(kormany.hu)