A miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy a hagyományokat újragondolt formában felvonultató első rendezvényt 2016-ban szervezte meg először a hungarikumokért és nemzeti értékekért is felelős agrártárca. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően a régi alapanyagok, eljárások, motívumok és szabásminták új életre kelnek, hogy népszerűsítsék azt, miként lehet ötvözni a tradicionális motívumokat, anyagokat, formákat a jelen kor öltözködési stílusával.

Idén a  tavalyi hungarikum pályázat legeredményesebb munkáit ismerhette meg a közönség a folkTREND! - a hagyomány a régi, a stílus új című viseletbemutatón. Látható, hogy a saját kreativitásuk és szorgalmuk mellé bekapcsolódik az alkotói folyamatba az anyag és a hagyomány is a maga akaratával, a maga működésével – tett hozzá V. Németh Zsolt.

Fotó: Vermes Tibor

Az elmúlt években kiírt hungarikum pályázatok egyik témája már kifejezetten olyan öltözetek és kiegészítők tervezése volt, amelyek alapját a tradicionális formavilág, díszítmény, alapanyag vagy technika jellemzi. Így a pályázatok nyertesei számára megnyílt a lehetőség arra, hogy bemutassák újonnan készített kollekcióikat. Kiemelten fontos szempontként szerepelt a kiírásban, hogy a Kárpát-medence hagyományos viseletkultúráját, valamint népi kézműves értékeit felhasználják és átörökítsék a mai öltözködéskultúránkba - zárta sorait a miniszterelnöki biztos.

Fotó: Vermes Tibor
(AM Sajtóiroda)