Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az ünnepélyes átadóeseményen emlékeztetett rá, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) több mint 4,5 milliárd forint támogatásával az utóbbi időszakban nagyszabású fejlesztések történtek Magyarországon a pszichiátriai ellátás területén. Az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásával a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósult program keretében országosan harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg.

Az államtitkár kiemelte: a pécsi klinika az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, hiszen 2014 óta 7,3 milliárd forint uniós és további 7,9 milliárd forint hazai forrás érkezett a Pécsi Tudományegyetem egészségügyet érintő infrastrukturális fejlesztéseire, új, modern orvosi műszereinek beszerzésére.

Dr. Takács Péter hozzátette, a magyar kormány számára kiemelten fontos az állampolgárok lelki egészsége, lelki egészségmegőrzése, ezért a küszöbön álló magyar EU-s elnökség egyik ágazati prioritása lesz az emberek, azon belül az ifjúság mentális egészsége és a környezeti változások mentális egészségre gyakorolt hatásával is kiemelten foglalkoznak majd.

Hoppál Péter, a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője a pszichiátriai kezelésre szoruló betegekkel foglalkozó szakemberek munkáját méltatta, ugyanis - mint fogalmazott - napjainkban gyakorlatilag mindenkinek az ismeretségi körében vagy akár a családjában lehetnek pszichiátriai, addiktológiai segítségre szorulók. Megjegyezte: az elmúlt évtized fejlesztéseinek köszönhetően Pécsen európai színvonalúvá vált az egészségügyi ellátórendszer infrastrukturális háttere, ugyanakkor ennek fejlesztéséhez szükség van további, még feloldásra váró EU-s forrásokra is.

A több mint 300 négyzetméter alapterületű új egységben - egyebek mellett - a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben, így skizofréniában, depresszióban, demenciában szenvedőket segítik a gyógyulásban. Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás gondoskodik a betegek kezeléséről, gyógyításáról.

(Belügyminisztérium)