- Az elért eredményeinket nem hagyjuk veszni. Ezért ilyen bizonytalan időszakban is olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát" – fogalmazott a tárcavezető. Varga Mihály azt mondta, megvédik a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, és fenntartják az Európában egyedülálló rezsivédelmi rendszert is.

A miniszter kiemelte, hogy jövőre több forrás jut a védelmi kiadásokra, a családtámogatási rendszer átalakítása mellett is megmaradnak a családi adókedvezmények, és biztosítják a rezsivédelmi alap forrásait is.

A tárcavezető közölte: a kormány a mostani rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását, így a jövő évi költségvetésben továbbra is biztosítják Európa egyik legkedvezőbb jövedelemadóját, valamint a családi adórendszer adókedvezményei is megmaradnak.

A 2024-es költségvetés garantálja a legalább négy gyermeket nevelő és harminc év alatt gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentességét és a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét is - tette hozzá.

Fotó: MTI

Azt is kiemelte: a nyugdíjasok védelme háborús helyzetben is biztosított, marad az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 2022-ben teljes egészében visszaépített 13. havi nyugdíj is.

A büdzsé főbb számairól szólva közölte, 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, az államháztartás hiánya 2,9 százalék lehet, az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékra csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan 6 százalék lesz.

(kormany.hu/MTI)