A Fekete- és a Fehér-Körös mentén elterülő erdők hazánk délkeleti részének legnagyobb kiterjedésű, összefüggő keményfás ligeterdei. A mályvádi erdőt határoló Fekete-Körös a leginkább szabályozatlanul hagyott folyóink egyike. A kanyargó folyót több ezer hektár erdő kíséri. Az ősi erdőszigetek - Keszi, Bányarét, Törökerdő, Mályvád, Sitka - erdeiben még ott kanyarognak az elhagyott Körös-medrek. Az állami erdőgazdaság több évtizedes vízpótló törekvéseinek eredményeképpen jelentős részük ma újra vízjárta vidék. A változatos élőhelyek sok-sok növény- és állatfajnak adnak otthont. A terület évszázadok óta kiváló vadászterület, dámvadállománya messze földön híres.

A mályvádi erdő

A Békéscsaba és Gyula között található pósteleki erdőtömb Békés vármegye egyik leglátogatottabb kiránduló célpontja. A teljes egészében NATURA 2000-es védettséget élvező erdőben gyalogos-, kerékpáros- és lovas túraútvonalak biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget a megyeszékhelyről és az üdülővárosból idelátogató vendégeknek. Póstelek a Weinckheim család gerlai birtokának része volt. Rangját a múlt század elején épült kastély, valamint a körülötte kialakított park adta. Különleges fafajai között él a megye legnagyobb vasfája, de vérbükköt, mocsári tölgyeket és hatalmas kocsányos tölgy egyedeket is megcsodálhatnak az ide látogatók.

A pósteleki erdőtömb

A Bélmegyeri Fáspuszta környékét mindig is erdők borították. Békés vármegye egyik legszebb természeti tája a folyószabályozások során, a környékbeli mocsarak lecsapolása eredményeként nyerte el mai arculatát. A ma már védett terület a szikes legelőn álló magányos, több százéves kocsányos tölgyekkel, idős vadkörtefákkal az ősi erdőssztyepp látványát idézi. Valamikor az Alföld jellegzetes növénytársulása volt, de mára Magyarország utolsó, épen fennmaradt sziki tölgyesei között tartják számon.

A Bélmegyeri Fáspuszta

Dóc határában, a töltés tövében egy hatalmas szürke nyárfa áll, mely 880 centiméteres törzskörméretű és nagyjából 200 éves. A „hét nővér” hét, tekintélyes vastagságú ága terebélyes csokrot alkot. A helyiek többféle történetet őriznek az óriás nyárfával kapcsolatban. Egyesek szerint a hét ágú óriásfa egyik vaskos ágába villám csapott, így tört derékba. Mások szerint az „égig érő fába” egy katonai repülőgép csapódott. A szegedi Nagyárvíz tragikus eseményei összefonódtak a fa történetével, az 1879-es tiszai árvíz petresi gátszakadásának helyétől ugyanis nem messze áll a matuzsálem.

A hét nővér

A Délalföldi Erdészeti Zrt. fenntartja és működteti továbbá az akkreditált programokkal rendelkező gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskolát, valamint az Ásotthalmon, Derekegyházán és Gyula-Remetén található vadászházakat.

A Kis Sárrét

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét! Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Délalföldi Erdészeti Zrt. legszebb területére! A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.

 

Kapcsolódó oldalak:

Agrárminisztérium Facebook oldal

Nyereményjáték szabályzat

(AM Sajtóiroda)