Az igazgatóság létesítményeit évente átlagosan 70 ezer látogató keresi fel, az érdeklődők 2 látogatóközpont, 5 bemutatóhely, 21 tanösvény, 1 arborétum, és 1 természetiskola kínálatából választhatnak. Azoknak, akik a térségben több napot is szívesen eltöltenének, a Keserűszeri vendégházban és a Harmatfű Természetiskolában nyílik erre lehetőség. A nemzeti parkba látogatva érdemes megfigyelni a terület gazdag lepkevilágát, bejárni a szőcei tőzegmohás láprét tanösvényét, vagy Szalafőn bepillantani a bölények, vadlovak világába.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a többi nemzeti park igazgatósághoz hasonlóan arra törekszik, hogy minél komplexebb, négyévszakos programkínálattal várja vendégeit. Egyik legnépszerűbb rendezvényük az Őrségi Tökfesztivál, amelyet idén szeptember 10-12 között tartanak. A rendezvény középpontjába ezúttal is a tök, az abból készült finomságok, valamint a hozzá kapcsolódó szokások kerülnek. A programok hagyományosan négy településen zajlanak: Nagyrákos, Őriszentpéter, Szalafő és Magyarszombatfa is várja a fesztiválozókat.

Az Őrség különlegessége, hogy az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát. A térség legnagyobb vízfolyása a Rába. A Sárvárig terjedő szakasza Magyarország egyik legtermészetesebb állapotban megmaradt folyóvize. Különleges értékeinek megőrzése érdekében 2006-ban felkerült a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére alapított Ramsari egyezmény listájára.

(AM Sajtóiroda)