A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány a jelenlegi igen nehéz helyzetben azért dolgozik, hogy kivédje a háború hatásait, megóvja az emberek biztonságát és az elért eredményeket.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető ismertette: jövőre is támogatjuk a családokat, a munkahelyek létrejöttét, az adócsökkentést, a beruházások megvalósítását, a települések fejlesztéseit. Ennek megfelelően dolgoztuk ki a jövő év költségvetését is. Ebben a kormány számol a bevezetett brüsszeli szankciók hatásaival, a háború okozta energiaválság következményeivel, a háborús inflációval és az Európában kibontakozó gazdasági válsággal – mutatott rá Varga Mihály. A miniszter azt is elmondta, hogy jövőre is fennmaradnak a családokat érintő adó- és járulékkedvezmények. Folytatódik az Otthonteremtési program is, megmarad a 13. havi nyugdíj, a nyugdíjprémium és az infláció mértékének megfelelően a nyugdíjak tovább emelkednek a következő évben. Mindezek mellett emelkednek az egészségügy és az oktatás működésére és fejlesztésére rendelkezésre álló források is, valamint 2023-ban is folytatódnak az önkormányzati beruházásokat támogató programok: a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program – ismertette a tárcavezető.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály emlékeztetett: Magyarország elmúlt éveit kimagasló teljesítmény jellemezte. Igen gyorsan álltunk fel a járványt kísérő válságból, 2021-ben már 7,1 százalékos volt a növekedés, ami az idei év első negyedévére 8,2 százalékra emelkedett. A munkában állók száma is rekordot döntött, és a jövedelmek is jó ütemben nőnek. Mint mondta: nem haladhatunk előre anélkül, hogy biztosítanánk a fejlődés lehetőségét minden térség számára, tudva, hogy erős vidék nélkül nincs erős Magyarország. Jász-Nagykun-Szolnok megye eredményei szintén igen jók, az egy főre jutó GDP az elmúlt évtizedben megduplázódott, 140-ről 164 ezerre emelkedett a munkában állók száma. A tiszafüredi fejlesztések értéke 2018 és 2022 között csaknem elérte a hét milliárd forintot, megújultak a város létesítményei, az infrastruktúrája és új szolgáltatások jöttek létre.

(Pénzügyminisztérium)