Vadregényes tájaival napjainkban is otthont ad mindenki számára, legyen az gazdálkodó, természetvédő, vagy pihenni vágyó természetjáró. A terület magába foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot - benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaság által kezelt erdők 62 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. (nemzeti park, tájvédelmi körzet, Natura 2000), ahol kiemelt feladat a térség védelme.

Börzsönyi erdők Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

Míg a Börzsöny mély völgyekkel és meredek bércekkel, gerincekkel  tagolt, az erdőtársulásaiban elsősorban a bükk és a tölgy dominál, addig a Cserhát lankásabb dombjain a cser és az akác az uralkodó. A Börzsöny legjellemzőbb társulásai az elegyes kocsánytalan tölgyesek, a gyertyános-tölgyesek és a középhegységi bükkösök. A Cserhátban jelentős kiterjedésűek a jellemzően sarj eredetű,  tölgy elegyes cseresek és a többszörösen sarjaztatott akácosok. Az erdők megújítását az őshonos fafajok természetes újulatára alapozzák.

Csóványos Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

Erdeikben a természeti értékek mellett számos történelmi, kultúrtörténeti és szakrális emlékhely is fellelhető: például Salgó, Somoskő, Hollókő, Drégely, Nógrád és Csővár vára, a Mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely, József főherceg emlékműve és Bársony István emléktáblája Királyházán, Kittenberger Kálmán és Fekete István „Rózsakunyhója” Kismaros közelében, kastélyok, kápolnák, kálváriák, keresztek, erdészeti és vadászati emlékhelyek. A Börzsöny hegység gazdag a kisvasutakban, ahol a járművek a hálózat sínszálait már több mint száz éve koptatják. A nemzeti ünnepünk alkalmából 2023. március 15-e és 19-e között minden nap közlekedik a Királyréti Erdei Vasút.

Bezina vasút Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

A Társaság fontos stratégiai célja közelebb hozni a társadalmat az erdőhöz. Ezt szolgálja a környezetkímélő erdei turizmus valamennyi válfajának támogatása, ezért kiterjedt közjóléti és turisztikai infrastruktúra-hálózatot működtetnek. Ide tartoznak a vendégházak, az ifjúsági- és bakancsszállások, az erdei vasutak, az erdei iskolák, kirándulóközpontok, gyalogos és kerékpáros túraútvonalak (65 km), kilátók, 6 tanösvény, pihenőhelyek és 15 szálláshely. Az ökoturizmus szolgálata az utóbbi másfél évtizedben a társaság egyik fő tevékenységévé vált, szoros együttműködésben a szakterületen érdekelt, legnevesebb társadalmi szervezetekkel, egyesületekkel, szövetségekkel. Az erdők minden évszakban várnak!

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán az Ipoly Erdő Zrt. legszebb területére!

Találjuk meg együtt Magyarország legvonzóbb erdejét!

Az Agrárminisztérium 2023. február 11-én indult sorozatában hetente bemutat egy állami erdőgazdaságot, illetve a Facebook oldalán megoszt 8 helyszínt az adott állami erdőgazdaság területén, amelyre a közösségi oldalon voksolni lehet. A szavazók között hetente sorsolunk ki nyereményeket. Erdeink természeti kincsei minden évszakban csodálatosak, így bármikor érdemes meglátogatni őket!

Kapcsolódó oldalak:

Agrárminisztérium Facebook oldal

Nyereményjáték szabályzat

(AM Sajtóiroda)