A Magas Szintű Adóügyi Munkacsoport az Európai Unió Tanácsának szakpolitikai döntés-előkészítő csoportja, amelynek feladata az uniós jogalkotási kezdeményezések megtárgyalása, továbbá az adózást érintő aktuális kérdések rendszeres megvitatása. A Magas Szintű Adóügyi Munkacsoport tagjai a tagállamok helyettes államtitkári szintű adózási vezetői.

Az uniós adóügyi vezetők legutóbbi, informális ülését Budapesten, 2024. július 17-19. között rendezték. A Pénzügyminisztérium által szervezett háromnapos rendezvényt Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár, és Besesek Botond, adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A rendezvényen az adózás olyan aktuális kérdéseiről folytattak eszmecserét, mint az innovatív technikai megoldások adózás területén történő felhasználása, az adórendszerek versenyképességi kihívásai, valamint a még szélesebb körű és még hatékonyabb adóügyi nemzetközi együttműködés előmozdítására irányuló törekvések.
A munkacsoporti ülés során Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke tartott előadást az adózásban alkalmazható innovatív technológiai megoldásokról, ezek kihívásairól és lehetőségeiről. Az adórendszerek versenyképességének fenntartásáról folytatott panelbeszélgetésen részt vett Manal Corwin, az OECD Adópolitikai és Adóigazgatási Központjának vezetője, valamint Daniel Bunn, a Tax Foundation Europe nemzetközi adózási szakmai szervezet elnöke.

(Pénzügyminisztérium)