A pénzügyminiszter hozzátette: Kazahsztán és Magyarország gazdasági kapcsolatai mára eljutottak oda, hogy a kereskedelem és a beruházások mellett az innovációban, az új technológiai megoldások területén is szintet lépjen az együttműködés. A magyar pénzügyminisztert közel 50 fős magyar üzleti delegáció kísérte Kazahsztánba.

Kazahsztán és Magyarország együttműködése két újrainduló, a válság hatásait eredményesen kivédő gazdaság együttműködése – szögezte le Varga Mihály a Kazah Külkereskedelmi Kamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti fórumán, amelyen részt vett Asset Irgaliyev kazah nemzetgazdasági miniszter is. Kiemelte: a koronavírus-járvány új kapukat is nyitott a kazah-magyar kereskedelemben, az országba irányuló exportunk tavaly közel 60%-kal nőtt, elsősorban a kiváló minőségű magyar gyógyszeripari termékek, vegyipari termékek és élőállatok kereskedelmének köszönhetően. A két ország közötti áruforgalom meghaladta a 330 millió dollárt 2020-ban, és az elmúlt évek delegációs találkozásainak köszönhetően számos magyar cégnek sikerült eredményeket elérni a kazah piacon. A Kazahsztán és Magyarország közötti gazdasági együttműködések érintik a kereskedelem, a mezőgazdaság, az energetika, a megújuló energia, a pénzügyek, az élelmiszeripar, és az építőipar területét is – ismertette a pénzügyminiszter, aki az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának csoport elnöke, valamint a Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottságnak és a Stratégiai Tanácsnak társelnöke is egyben.

Fotó: PM

Magyarország 11 éve tette le voksát a keleti nyitás politikája mellett, amely döntés stratégiai jelentőségét az idő is igazolta – jelentette ki a pénzügyminiszter. Mint fogalmazott: hazánk képes volt arra, hogy kereskedelmét még a járvánnyal terhelt tavalyi évben is növelje Ázsiával, az export 10%-kal 6,2 milliárd dollárra, az import 16%-kal 20 milliárd dollárra emelkedett.

Az üzleti fórum keretében összesen hét megállapodás született mezőgazdasági, egészségügyi, szállítmányozási, városgazdálkodási, zöld innovációs valamint történelmi együttműködésekről a kazah és magyar fél képviselői között.

(Pénzügyminisztérium)