A kiterjesztett gyakornoki program így megnyitja a lehetőséget a négy egyetem hallgatói előtt arra, hogy az államigazgatás egy kitüntetett területén próbálják ki magukat.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Az ünnepségen Varga Mihály kiemelte: az egyetemekkel megszülető stratégiai partnerségi megállapodások kettős célt szolgálnak. Az egyetemek hallgatói nemcsak a kötelező szakmai gyakorlatot teljesíthetik, hanem lehetőségük nyílik az államigazgatáson keresztül belépni a munkaerőpiacra. Emellett olyan speciális területen próbálhatják ki magukat, ahonnan átfogó képet kaphatnak a Magyarország előtt álló feladatokról, célokról és lehetőségekről – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt évek olyan változásokat hoztak a világban, amelyek gyökeresen megváltoztatják a jövőre vonatkozó korábbi elképzeléseket. A koronavírus-világjárvány után, a szomszédban elhúzódó orosz-ukrán háború és energiaválság mellett új technológiák is alakítják az életünket, amelyekkel lépést kell tartanunk. E téren az egyetemeinknek kulcsszerepe van, ők tudják termőre fordítani a magyar kreativitást, összefogva a piaci szereplőkkel és az állami intézményekkel – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Az alapítványi fenntartás sikerességét hangsúlyozva Varga Mihály hozzátette: a modellváltás óta egyértelműen javul az egyetemek pénzügyi helyzete is, ami ma már az oktatók anyagi megbecsültsége terén is látszik.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A négy egyetemmel történő együttműködési megállapodásoknak köszönhetően hamarosan 30 végzős hallgató kezdheti meg a gyakornoki munkát a Pénzügyminisztériumban. Varga Mihály beszédében emlékeztetett arra is, hogy a program év eleji indulása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel rendkívül sikeresnek bizonyult. Az előző gyakornoki ciklus után az egyetem gyakornokainak egyharmada el is helyezkedett a minisztériumban, illetve háttérintézményeknél.

(Pénzügyminisztérium)