A változás értelmében a gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmeznie a GYES-t, annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd.

Az intézkedés jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kisgyermeket nevelő családoknak. A módosításnak köszönhetően ugyanis nem kell a GYES-t kérelmezni annak a szülőnek, aki GYED-ben részesült a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig. Ebben az esetben az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

2024. július 1-je után csak abban az esetben kell benyújtani GYES iránti kérelmet, ha nem az a szülő kérelmezi, aki GYED-ben részesült. A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületéről is benyújtható. Továbbá akkor is szükséges kérelmet beadni GYES-re, ha a GYED-re való jogosultság nem állt fenn a gyermek második, illetve harmadik életévéig, hanem már azt megelőzően megszűnt.

Az immáron 10 évvel ezelőtt bevezetett GYED Extra intézkedéscsomagnak köszönhetően több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (CSED), a GYED és a GYES. Emellett a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett. A 2024. július 1-jén életbe lépő adminisztrációs intézkedés így újabb könnyebbséget jelent a kisgyermeket nevelő, és akár a GYED, GYES folyósítása mellett munkát végző szülőknek.

(KIM)