Az összesen 500 millió eurós rendkívüli válságkezelési csomag  az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására használható fel. Ennek keretében Magyarország 6,33 milliárd forint egyszeri összegben részesül, amelyből a hazai alapanyagra épülő élelmezésbiztonság fenntartása érdekében a kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok igényelhetnek támogatást. A támogatás keretösszege a baromfitartóknál 4,33 milliárd forint, míg a sertéstartóknál 2,0 milliárd forint.

A támogatás mértékét állategység alapon, állatfajonként számítják ki. Az uniós szabályok alapján a támogatás kocáknál az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. április 30-áig bejelentett állategyedek, baromfinál a 2022. február 24-e és április 30-a között vágóhídra vagy exportra szállított állatlétszám után igényelhető.

A támogatások kifizetését az Európai Unió - hiába válságkezelő intézkedés - bizonyos fenntarthatósági kritériumok teljesítéséhez kötötte, amelyek  alkalmazása nélkül a támogatás nem hirdethető meg. A sertés és baromfiágazat minél szélesebb kőrű megsegítése érdekében az Agrárminisztérium - a szakmai szervezetekkel történt egyeztetést követően – a támogatás igénybevételének feltételeként több olyan kikötést határozott meg a rendeletben, amellyel ez az uniós előírás teljesíthető. Úgy, mint például a zöldítési feltételeknek való megfelelés a tavalyi évben, egyes, az idei évre vállalt állatjóléti kötelezettségek megléte, illetve a környezeti hatástanulmánnyal vagy egységes környezethasználati engedéllyel való rendelkezés. 

A rendelet teljes szövege itt érhető el.

(AM Sajtóiroda)