A rendezvényen a látogatók több interaktív programmal is találkozhatnak. Kipróbálhatják például az elektronikus ügyintézési oszlopot, megismerkedhetnek a MIA chatrobottal és a NISZ videotechnológiával történő azonosítási szolgáltatásával, a Mobil Kormányablak Buszban pedig akár eSzemélyit is igényelhetnek. Az érdeklődők azt is megtudhatják, milyen egyszerűen – mindössze néhány kattintással – kérelmezhető online a vezetői engedély vagy az Európai Uniós digitális COVID igazolvány

A Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. az alábbi aktivitásokkal várja az EFOTT látogatóit:

MIA – az ügyfélszolgálat új generációja

A 1818 Közigazgatási Ügyfélvonal csapatához pár hónapja új kolléga csatlakozott, „akivel” az EFOTT látogatói is találkozhatnak. MIA, a chatrobot jelenleg az Ügyfélkapu szolgáltatással kapcsolatos kérdések megválaszolásával segíti az ügyfeleket, gyorsítva ezzel az ügyintézési folyamatot.

 A 1818 – egyidejűleg 400 ügyfél kiszolgálására képes – új „kolléganője” az ügyfelek kérdései alapján folyamatosan tanul, fejlődik, a hangalapú kérdésekre hangban válaszol, továbbá rendelkezik leiratozó funkcióval is, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek szóban is elmondhassák kérésüket, kérdésüket. MIA tehát egyelőre az Ügyfélkapuval kapcsolatban áll a felhasználók rendelkezésére, de hamarosan további kérdésekben is bátran fordulhatunk hozzá. 

Elektronikus ügyintézési oszlopok az érintkezésmentes ügyintézéshez

Az elektronikus ügyintézési oszlopok fejlesztése az első lépések egyike az érintkezésmentes közigazgatás és az automatizáció felé. Az eszközök használatával ugyanis személyes érintkezés nélkül, adott ügytípusok elektronikus úton indíthatók el okmány és arckép-azonosítással a kormányablakokban, illetve a kihelyezett ügyfélszolgálatokon. Az intelligens oszlopok előnye, hogy a nap 24 órájában elérhetők és a későbbiekben akár kormányhivatali helyszíneken kívül is felhasználhatók. A Belügyminisztérium a közeljövőben mintegy 400 elektronikus ügyintézési oszlop telepítését tervezi országszerte, melyek segítségével 12 különböző ügyet intézhetnek az állampolgárok okmányokhoz, járművekhez kapcsolódóan, de akár lakcímbejelentést is tehetnek. Az EFOTT standon található oszlopokon a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylését és a vezetői engedély pótlását intézhetik el a fesztivál résztvevői.

Arcképes azonosítás – a bejelentkezés egyszerűbb, mint valaha.

Bármilyen ügyet is intézünk, már megszokhattuk, hogy azonosítanunk kell magunkat. Míg ehhez a személyes ügyindításnál valamely arcképes okmányunkat kell bemutatnunk, az online térben erre több lehetőség is rendelkezésünkre áll: a Központi Azonosítás Ügynök (KAÜ) lehetővé teszi a különböző szolgáltatások elérését Ügyfélkapu, Telefonos azonosításhoz szükséges kódok, valamint eSzemélyi segítségével. Az azonosítási szolgáltatások köre 2021 februárjában az Arcképes azonosítással bővült, melynek eléréséhez a szükséges regisztrációt az EFOTT-on is elvégezhetjük.

Uniós digitális COVID igazolvány igénylése pár kattintással

Az uniós digitális COVID igazolvány egy online és papír formátumban is elérhető ingyenes okmány, melynek segítségével a koronavírus elleni védettség igazolható az Európai Unió teljes területén. Az igazolvány a védettség mindhárom lehetséges formáját igazolja, így a következő típusaival találkozhatunk: uniós oltási igazolvány, tesztigazolvány és gyógyultsági igazolvány. Az okmány igénylését, illetve letöltését az EESZT lakossági portálon és mobilalkalmazáson keresztül egyaránt megtehetjük, de erre az EFOTT-on is van lehetőség.

Mobil Kormányablak Busz – speciális helyszínekre, eseti jellegű ügyfélkiszolgálásra

A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat egy ügyintézésre felszerelt kisbusz, amely előre meghatározott időpontokban állomásozik olyan településeken, ahol nem működik állandó jelleggel Kormányablak. A gépjárműben minden olyan informatikai eszköz megtalálható, amely a Kormányablakokban is elérhető közigazgatási ügyek elintézéséhez szükséges. A ma már minden megyében és a fővárosban is jelen lévő Mobil Kormányablak Buszok egyikével az EFOTT-on is találkozhatunk.

A Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. az online ügyintézési lehetőségek bemutatása mellett a feltöltődésre vágyókat okospaddal és e-ügyintézési kvízzel, valamint egy új, interaktív játékkal, a NAVIBALL-lal is várja.

 

(Belügyminisztérium)