Brüsszel támogatja a migrációt, a háborút, ahelyett, hogy például a versenyképességgel foglalkozna - tette hozzá a miniszter.

Tuzson Bence elmondta, hogy a török fővárosban találkozott a török igazságügyi miniszterrel, a házelnökkel, a törvényhozás igazságügyi bizottságának elnökével és a digitalizációval foglalkozó török szervezet vezetőjével. Törökország megkerülhetetlen az EU számára a migráció, a biztonság vagy a versenyképesség terén. Az együttműködés kölcsönösen előnyös az EU és Törökország számára is - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Kiemelte, hogy a versenyképesség a jogrendszerben is fontos. Például a GDPR szabályai védik a polgárok adatait, ám olyan korlátozásokat tartalmaznak az európai cégek számára, amelyek nem vonatkoznak az amerikai vagy a kínai cégekre. Így azok többet tudhatnak az európai polgárokról, mint európai versenytársaik.

Tuzson Bence kitért arra is, hogy fontos kérdés az online piacterek problémája, ugyanis a határon átnyúló vásárlások nincsenek kielégítően szabályozva. Ezek versenyképességi problémákat okoznak az EU számára. Törökország ugyanakkor felgyorsította igazságszolgáltatási rendszerét, e téren a török digitalizáció "elhúzott" az EU mellett. Ezeket a mintákat érdemes átvenni, szorosabbra fűzni a kapcsolatokat - tette hozzá.

Az EU akkor lehet erős, ha ideológiai viták helyett a valós problémákkal foglalkozik, erre pedig akkor lesz lehetőség, ha Brüsszelben változás lesz, illetve, ha kapcsolatokat építünk ki más országgokkal, például Törökországgal - hangsúlyozta Tuzson Bence.

(MTI)