A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívül nehéz gazdasági helyzetet eredményeztek, az energiaválság miatt a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek. A Kormány a munkahelyek, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaság védelme érdekében 2023. február 1-jén elindította a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A Hitelprogram keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöldhitel igényelhető. A Hitelprogram forrásai a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6%-os, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5%-os szinten.

A Hitelprogram rövid időn belül rendkívüli érdeklődést váltott ki, így a vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a Kormány 1.000 milliárd forintra emelte.

A Hitelprogramba eddig 2.221 darab hitelkérelem érkezett be az EXIM Magyarországhoz közvetlenül és partnerein keresztül. A szerződött hitelállomány kevesebb mint 3 hónap leforgása alatt meghaladta az 500 milliárd forintot, mára pedig elérte a 750 milliárd forintot.

A jóváhagyott hitelkérelmek 86,3%-át teszi ki a szerződött hitelek állománya, ez 750,4 milliárd forintot jelent. A szerződött forgóeszközhitelek átlagos futamideje 30 hónap, a beruházási hiteleké – ingatlanhitelekkel együtt – 84,3 hónap. A szerződött ügyletek 70%-a, azaz 523 milliárd forint került folyósításra.

A szerződött ügyfelek 68%-a kkv szektorból került ki, ők a szerződött hitelállomány alapján a források 43%-át használhatják fel. A Hitelprogramon keresztül számos ágazat vállalatai jutottak kedvezményesen forráshoz: a szerződött ügyletek 39%-a a feldolgozóiparhoz, 30%-a a

kereskedelem és a gépjárműjavítás területéhez köthető, a források 7% irányul a mezőgazdasághoz, a szállításhoz, illetve az építőiparhoz is.

A szerződött hitelállomány alapján az igények 38%-a Közép-Magyarországról (ezen belül Budapestről) érkezett, majd ezt követte az észak-alföldi régió 15%-kal, illetve a közép-dunántúli régió 12%-kal. Dél-Alföldről az összes finanszírozási igény 11%-át, Nyugat-Dunántúlról 10%-át, Dél-Dunántúlról és Észak-Magyarországról pedig 7-7%-át fogadták be a pénzintézetek.

A hazai bankrendszer által nyújtott új hitelszerződések közel felét, 47,6%-át márciustól júniusig a Hitelprogram konstrukciói adták. Ez az arány a forintban denominált új hitelszerződések esetében még ennél is magasabb, 56,6%.

A Hitelprogram tehát hozzájárul az egészséges hitelpiac megőrzéséhez, a munkahelyek és családok megvédéséhez. A megvalósuló beruházások hozzájárulnak, hogy 2024-ben a magyar GDP ismét dinamikusan, akár 4 százalékkal növekedhessen.

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)