A Standard & Poor’s arra számít, hogy Magyarország erőfeszítései elegendőek ahhoz, hogy tovább csökkenjen a nettó államadósság 2025-ig. Emellett elismerően szól a 2010 és 2018 közötti stabil magyar adósságcsökkentési folyamatról, a devizakitettség jelentős enyhítéséről, illetve az adósságfinanszírozásban elért magyar eredményekről. A szakértők szerint a magyar bankrendszer ellenállónak tűnik a romló környezettel szemben is. Magyarország versenyképességét a folyamatban lévő nemzetközi beruházások is igazolják. Az S&P felhívja a figyelmet, hogy ez a kedvező tendencia az európai gazdasági folyamatok rendeződésével tovább erősödhet.

A hitelminősítő Magyarországon 5,1%-os GDP-növekedésre számít 2022-ben. Úgy látja ugyanakkor, hogy az orosz-ukrán háború miatti energiaválság negatívan befolyásolhatja a növekedést. E mellett bizonytalansági tényezőként az S&P elemzői megemlítik az uniós források esetleges visszatartását azzal, hogy várakozásaik szerint a helyzet már az év vége előtt rendeződni fog.

Az S&P a kilátást ismét stabilra változtatja, ha az erőteljes gazdasági növekedés és ennek hatására a fő egyensúlyi mutatók javulása fennmarad.

A három nagy hitelminősítő közül legutóbb júliusban a Fitch Ratings vizsgálta Magyarország szuverén adósbesorolását, a háborús válság ellenére megerősítette hazánk stabil kilátás melletti befektetési besorolását. Az orosz-ukrán háború kitörését követően a hitelminősítők Csehország és Szlovákia esetében is stabilról negatívra rontották minősítésük kilátásait, főként a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt.

(Pénzügyminisztérium)