Ma éjféltől bevezetjük a rendkívüli jogrendet és arra kérjük az országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.  Újabb döntéseket is hozott a kormány:  soprtrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kivétel nélkül kötelező maszkot használni.  A hatóságok ellenőrizni fogják a rendezvényeket, bírságolnak és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, be fogják zárni.

 

Az Operatív Törzs javaslatára a szórakozóhelyeket bezárjuk, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozást léptetünk életbe. 

A tömegközlekedésben a zsúfoltság elkerüléséért a reggeli és déli csúcsidőben járatsűrítést rendeltünk el és újra ingyenessé tettük a parkolást. 

Orbán Viktor szerint mindez azért szükséges, mert a járvány felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzöttek száma, mint Magyarországon. Tapasztalataink szerint hazánk 5-7 nap késéssel követi Ausztriát, és ha ez így lesz, akkor december közepére a kórházaink elérik a teljesítőképességük határát. Eljött tehát az ideje, hogy újabb, gyors lépéseket tegyünk, amikkel megvédhetjük a kórházak működőképességét és a leginkább veszélyeztetett idősek életét.

 A miniszterelnök szerint a végső megoldást a vakcina jelenti, ami már látótávolságon belül van, tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is, de amíg nem érkezik meg az oltóanyag, ki kell tartanunk.  

A rendkívüli jogrenddel kapcsolatos intézkedések a Magyar Közlönyben IDE kattintva olvashatók!

(kormany.hu)