A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a szélsőséges időjárás globális kihívások elé állítja hazánkat is, amit egyedül nem tudunk megoldani, ezért számítunk az olyan szövetségesekre, mint az Egyesült Államok. A klímaváltozás hatásainak leküzdéséhez és társadalmi elvárásoknak történő megfeleléshez elengedhetetlen a precíziós technológiák alkalmazása. A folyamatos változások következtében ma már nem művelhetünk úgy földet, ahogy azt apáink tették. Az klímaváltozásért nem lehet a gazdatársadalmat felelőssé tenni. Szövetségesek és barátok kellenek, hogy a termelőket meg tudjuk védeni. Nem veszélyeztethetjük az élelmiszer ellátást, de az unokáink számára is biztosítani kell az élhető környezetet – tette hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar alapjaiban újul meg, az Egyesült Államok pedig egyszer már komoly szerepet játszott a hazai agrárium modernizálásában, amire most is szeretnénk támaszkodni. Nagy István az agráriumban lévő generációváltásra is felhívta a figyelmet. Perspektívát kell adni azzal kapcsolatban, hogy érdemes gazdálkodni, ami nem pusztán egy szakma, hanem egy életforma. Ha a magyar fiatalok megtanulják a tengeren túli technológiákat és kapcsolatokat építenek ki az Egyesült Államokban, akkor később a gazdasági együttműködések területén is még eredményesebbek lehetünk. Emellett az is lényeges, hogy a Magyar Országgyűlés és a Kongresszus Mezőgazdasági Bizottsága még szorosabban együttműködjön egymással, így sokkal jobban fel lehet hívni a társadalom figyelmét a mezőgazdaság nélkülözhetetlen szerepére és az agráriumban zajló változásokra. Ha a gazdaság jól működik, akkor az agrárpolitika is sikeres – fejtette ki.

A további eredményes együttműködés érdekében Nagy István hivatalos látogatásra hívta a Kongresszus Mezőgazdasági Bizottságának elnökét Magyarországra. 

(AM Sajtóiroda )