A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválságban az elszálló energiaárak mellett is mindent megtesz Magyarország ellátásbiztonságának megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért. Ennek érdekében egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése, a növekvő kapacitás befogadására pedig nagymértékű hálózatfejlesztés indulhat – mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy miközben az európai emberek jelenleg szankciós árat fizetnek az energiáért, ráadásul azok elérhetőségében is fennakadásoktól lehet tartani, addig a magyar kormány sikeresen védte meg a rezsicsökkentést, melynek köszönhetően mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig. Emellett tűzifa-programmal, barnaszén-programmal, benzinár-stoppal, élelmiszerár-stoppal és kamatstoppal támogatja a családokat.

Szintén a rezsicsökkentés megvédését szolgálja a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében meghirdetett lakossági napelemes pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki. A pályázatra több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul és a beruházásoknak köszönhetően a családok saját maguknak termelhetnek olcsó áramot – tette hozzá Steiner Attila.

Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. Minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében. Emellett a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében. A napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamos energia hálózat fejlesztése is szükségessé vált, így a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében. Ez nem befolyásolja a napelemes rendszerek használhatóságát, hiszen a megtermelt energiát közvetlenül a háztartás használhatja.

Az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, hazánk már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 GW-os célszámot már korábban eléri az ország.

(Technológiai és Ipari Minisztérium)