Tánczos Barna az első országok között látogatott el hazánkba miniszteri kinevezése óta.  A megbeszélés során a felek áttekintették a sokrétű és élénk magyar-román környezetügyi kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeit. A két miniszter többek között a határvizek védelméről, a vízgazdálkodásról és az erdőgazdálkodás területén szerzett tapasztalatokról is tárgyalt egymással. Nagy István a megbeszélésen elmondta, hogy Romániához hasonlóan Magyarország is aktív szereplője a természeti környezet megóvását segítő programoknak. 

Fotó: Pelsőczy Csaba

Hazánkban az állami erdőgazdaságok nemrég mintegy 6000 köbméter kommunális hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőkből a „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében. Hozzátette, a nemzeti park igazgatóságok összesen 5258 m3 hulladéktól tisztították meg a sűrűn látogatott turistautakat, tanösvényeket, valamint kiemelt természetvédelmi jelentőségű területeket, fokozottan védett fajok élőhelyeit a tavalyi évben. A felek megállapították, hogy a környezetszennyezés közös régiós probléma, amelynek megoldására közösen kell válaszokat találni.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Továbbá egyetértettek abban, hogy a magyar V4 elnökség lehetőség a régiós érdekek erőteljes képviseletére az EU-ban, például az uniós zöld megállapodás, illetve a védett területek és az öntözésfejlesztés területén.

A miniszterek kifejtették, hogy mindkét fél számára kölcsönösen fontos az eddigi együttműködésének továbbfejlesztése, a Magyarország és Románia közötti kapcsolatok további erősítése. 

(AM Sajtóiroda)