A Kormány 2010-től kezdődően kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, mindezt jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú bérnövekedés ebben az ágazatban zajlott.

Egy háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 2010-ben 867 000 forint volt, az idei évben pedig már a háziorvosi, szakdolgozói bértámogatást követően a háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 2 626 000 forint körül alakul.

Az egészségügyi béremelés kiterjedt a háziorvosokra is. A finanszírozási rendeletben szereplő orvosi bértámogatás teljes összege akkor illeti meg az érintett háziorvosi és fogorvosi szolgáltatókat, ha az orvost heti 40 órában foglalkoztatják és a növekedés mértéke attól is függ, hogy a doktor szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállal.

2022 január elsejétől a háziorvosi és fogorvosi praxisokban a szakdolgozók bére is emelkedik. A szakdolgozók bérfejlesztésben részesülnek és az ehhez szükséges fedezettel a praxisok finanszírozása is megemelkedik.

A 2021-es évhez képest háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátásra több mint 75 %-kal, fogászati ellátásra több mint 93 %-kal magasabb összeget kíván a Kormány fordítani 2022-ben.

A Magyar Falu Program keretében az 5000 lélekszám alatti településeken 2019 és 2021 között 541 orvosi rendelő újult meg, több mint 12 milliárd forint értékben. Orvosi eszközök fejlesztésére 1708 nyertes pályázatot támogatott a program 4 milliárd forint értékben. Így a Magyar Falu Program keretében összesen 16,1 milliárd forint értékben újultak meg a magyar vidék háziorvosi rendelői. 6 milliárd forint értékben orvosi szolgálati lakások épültek.

A nemzeti kormány kiemelt célja, hogy az egészségügyi dolgozók megkapják a megérdemelt társadalmi és anyagi elismerést, hogy biztosítottak legyenek számukra a megfelelő munkakörülmények.

(EMMI)