Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, egy évvel ezelőtt készült el az a fejlesztési terv, amely a következő évtizedekre rendezi a kórház sorsát.

Az elmúlt években a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház tagkórházaként működő marcali intézményben 9,4 milliárd forintból építészeti átalakításokat végeznek, rendbe teszik a kórház és a kastély épületét, és egy új épületszárnnyal bővül a kórház. Ezen kívül informatikai és orvosi berendezésekre, fejlesztésekre további 2,2 milliárd forintot fordítanak - ismertette a miniszter.

Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője, Somogy 3. számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje úgy fogalmazott: a marcali kórház átalakításából a baloldal csinált politikai terméket, hiszen már megszületett az intézményről szóló kormányhatározat, amikor a baloldal a hangulatkeltést, az ál- és rémhírterjesztést választotta a kórház "megmentéséért".

Fotó: EMMI

A politikus ismertetése szerint a marcali kórház történetében "soha nem tapasztalt fejlesztés" valósul meg a csaknem 15 milliárd forintos beruházással. Megújul a kastélyépület, egy 2500 négyzetméteres új szárny és közforgalmú gyógyszertár is épül, diagnosztikai, orvostechnikai és informatikai eszközöket vásárolnak - ismertette.

Móring József Attila hozzátette: a fejlesztési forrás kétmilliárd forint értékben az ott dolgozók bérköltségeit is tartalmazza.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének állításával ellentétben az egészségügy Marcaliban sem üzlet, az ellátáshoz mindenkinek egyformán hozzá kell férnie - jelentette ki.

A kormánypárti képviselőjelölt megemlítette azt is, hogy a somogyi egészségügyi fejlesztési program része egy diagnosztikai ellátásra alkalmas szűrőbusz üzembe helyezése is, 500 millió forintért.

(MTI)