Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika energiaár-robbanást és soha nem látott szankciós inflációt szabadított Európára. Ennek negatív hatásai Magyarországot is kihívások elé állítják, a kormánynak pedig cselekednie kellett annak érdekében, hogy Magyarország ebből a válságból is győztesen kerüljön ki. A kormány számára a veszélyek korában is a családok, a nyugdíjasok, a gazdaság és a munkahelyek védelme a legfőbb prioritás. Ennek szellemében a kormány módosította a 2023. évi költségvetést, melyet az Országgyűlés is elfogadott.

A 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése, ami a módosítás után még inkább igaz: a kormány a Rezsivédelmi Alap korábbi, 670 milliárd forintos keretét közel négyszeresére, 2580 milliárd forintra emelte. Az Alap így garantálja, hogy az átlagfogyasztásig 2023-ban is biztosítottak legyenek a rezsicsökkentett árak. A támogatásból a családokon kívül a vállalkozások, az állami intézmények és az önkormányzatok is részesülnek.

A kormány a rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását. Ehhez a költségvetés módosítása során is megőrizzük Európa legkedvezőbb, 15%-os jövedelemadóját, a személyi jövedelemadó-mentességet pedig 2023-tól a 30 év alatti, gyermeket vállaló anyákra is kiterjesztjük. Mindezekkel együtt a családok támogatására közel 3360 milliárd forintot fordít a költségvetés.

A nyugdíjasok védelme érdekében továbbra is biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 2022-ben visszaépített 13. havi nyugdíj. A költségvetés tartalmazza az idei 15%-kal emelt nyugdíjak fedezetét, ahogyan biztosította a forrásokat az emelt összegű 13. havi nyugdíj februári kifizetéséhez is.

A háború közelsége miatt továbbra is kulcsfontosságú a határok és Magyarország védelmének biztosítása. Ezt a célt szolgálja a Honvédelmi Alap, amely megteremti a honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti hazánk fizikai biztonságát. A 842 milliárd forintos Alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2023-ban meghaladják a GDP 2%-át.

A kormány továbbra is nagy hangsúlyt fektet az egyensúlyi mutatók javítására és a költségvetés stabil pozíciójának megtartására. 2023-ban 3,9%-os GDP-arányos hiánycéllal számolunk, miközben az államadósság mértékét 70% alá csökkentjük. A büdzsé 2023 egészére 15%-os inflációval számol. A kormány célkitűzése, hogy az infláció mértékét év végére egyszámjegyűre csökkentse.

Az Országgyűlés által megvitatott költségvetési törvényjavaslatot a ház 131 igen és 54 nem szavazattal elfogadta.

(Pénzügyminisztérium)